Många utländska studenter utan bostad

- in Nyheter
@Lundagård

Studenter från utlandet har väldigt svårt att hitta bostad inför årets hösttermin i Lund. International Housing Office har tagit emot 2 300 intresseanmälningar till 900 bostäder.

Antalet internationella studenter som söker bostad i Lund har ökat med mer än en fjärdedel jämfört med förra året. Men bostadsutbudet motsvarar inte söktrycket.

– Det ser oerhört kaotiskt ut inför årets hösttermin. I nuläget har International Housing Office 2300 sökande till 900 rum. Tusen personer har blivit uppsatta på en väntlista. Det har inte hänt tidigare att så många saknat bostad, säger Sebastian Bay som är projektanställd av Lunds universitets studentkårer för att försöka stävja bostadsbristen.

Nödboenden saknas

Söktrycket inför höstterminen gör att IHO börjat hänvisa de internationella studenterna till AF Bostäders ordinarie bostadskö. Bostadsbristen märks även av på BoPoolens förmedlingssajt. Den senaste månaden har hemsidan haft över 17 000 unika besökare från 107 olika länder. Varje dag läggs det in ett tjugotal nya annonser där någon söker bostad. Men antalet annonser där någon hyr ut ökar med endast en om dagen.

– Det tycker jag är en indikator som blinkar rött att det är kris på bostadsmarknaden i Lund, säger Sebastian Bay.

Han tror att ett ökat intresse för svenska utbildningar ligger bakom krisen, men tillägger att situationen förvärrats ytterligare av att kommunens nödboenden har försvunnit.

Startar kampanj

Nu tar Lunds universitets studentkårer nya krafttag för att lösa obalansen på bostadsmarknaden.

– Universitetet och kommunen har gett oss pengar för att mildra effekten av de problem som bostadsbristen för med sig. Dels drar vi igång en informationskampanj där vi uppmanar människor att hyra ut bostäder. Vi kommer även att anordna särskilda träffar där sökande kan träffa potentiella hyresvärdar. Många vågar ju inte hyra ut till någon som de aldrig har träffat. Genom att mötas kan man kanske överbrygga detta, säger Sebastian Bay.

Men än är det för tidigt att dra några definitiva slutsatser. Många skriver upp sig för en bostad i Lund men dyker inte upp eftersom de blir antagna till en utbildning på annan ort, tillägger Sebastian Bay.

Text: Marek Stefaniak