Naturvetenskapen allt mer ojämställd

- in Nyheter
@Lundagård

Könsfördelningen inom den svenska högskolan varierar kraftigt beroende på utbildningsnivå och ämnesområde. Om några år kommer endast 5 procent av professorerna inom naturvetenskap att vara kvinnor. Det förutspås i en ny rapport från Högskoleverket.

Liksom tidigare påbörjar fler kvinnor än män högre studier. Kvinnorna tar även ut examen i högre utsträckning än männen inom de flesta utbildningar som leder till yrkesexamen. Det framgår av en nyligen publicerad rapport från Högskoleverket.

Den sneda könsfördelningen svänger åt andra hållet när det kommer till de högre utbildningarna inom högskolan. Med undantag för Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, går fler män än kvinnor vidare till forskarutbildning. De största skillnaderna finns inom naturvetenskap, humaniora och teologi.

Än större blir skillnaderna i toppen av den akademiska hierarkin. Endast 18 procent av samtliga professorer är kvinnor, och inom några år kommer andelen kvinnliga professorer inom naturvetenskap att ha sjunkit till 5 procent. Däremot kommer de kvinnliga professorerna att öka inom humaniora och samhällsvetenskap, förutspår Högskoleverkets utredare.

Utredarna gör även bedömningen att en knapp tredjedel av professorerna är kvinnor år 2030 om utvecklingen fortsätter i samma takt som under de senaste tio åren.

Text: Marek Stefaniak
Läs mer: Högskoleverkets rapport