Stort skadestånd till studenter

- in Nyheter
@Lundagård

Det var könsdiskriminering när män gavs förtur till psykologprogrammet. Det medger nu universitetet som på måndagen presenterade en förlikning med de drabbade. Men även det nya urvalssystemet kan vara olagligt.

I en överenskommelse som parterna presenterade på måndagsförmiddagen fastslås att de 24 kvinnorna får 35 000 kronor i skadestånd var av universitetet.

– Det känns bra att få ett avslut, säger Elin Sahlin som tog initiativ till stämningen hösten 2009 sedan hon blivit bortvald i antagningen till psykologprogrammet på grund av sitt kön.

Däremot tror hon inte att domen kommer att resultera i att Lunds universitet blir fritt från könsdiskriminering.

– Jag är ganska skeptisk till att de kommer att ta fram ett bättre urvalssystem.

Otillräckliga förändringar

De förändringar som universitetet införde under 2009 för att undkomma könsdiskriminering vid antagningen är att man i den urvalsgrupp som Elin tillhörde, folkhögskolekvoten, jämför de sökandes resultat på högskoleprovet i stället för att ge män förtur när betygen är lika.

Om även de resultaten är lika, återstår dock fortfarande positiv särbehandling av det underrepresenterade könet före lottning.

Clarence Crafoord, chefsjurist vid Centrum för rättvisa och Elin Sahlins ombud, menar att förändringen är ett framsteg, men ett otillräckligt sådant.

– Det är inte en principiell lösning, säger han och fortsätter:

– Det är ingen omöjlig situation att två sökande har samma betyg och samma resultat på högskoleprovet. När universitetet nu erkänner att det bryter mot lagen när det antar studenter efter kön, är det konstigt att ändå ha kvar ett system som tillåter diskriminering.

Inga nya lagbrott i praktiken

Rektor Per Eriksson erkänner att universitetet trots domen fortsatt tillämpar urvalsprinciper som, om de blir aktuella, är olagliga.

– Men för att det ska vara olagligt krävs det att det finns fall där det faktiskt förekommit könsdiskriminering, säger han.

– Enligt de uppgifter jag får har inga sådana fall uppstått sedan vi började använda högskoleprov i urvalet. Vi har temporärt löst problemet.

”Måste hitta andra åtgärder”

Lunds universitet har baserat urvalssystemet på högskoleförordningen, som öppnar för positiv särbehandling av det underrepresenterade könet.

Enligt Lunds universitets chefsjurist Susanne Kristensson medger svensk lagstiftning också undantag för positiv särbehandling.

Men en hovrättsdom mot Sveriges lantbruksuniversitet i december konstaterades att positiv särbehandling som använts på samma sätt som vid psykologprogrammet i Lund är ett lagbrott.

Det är bakgrunden till att Lunds universitet nu medger att man diskriminerat de 24 kvinnorna.

– Jag känner viss förvåning över att förordningen är skriven så att den, om den används rakt av, leder till olaglig diskriminering, säger rektor Per Eriksson.

Hur ska man motarbeta snedfördelningen inom utbildningar som psykologprogrammet?

– Vi måste hitta på andra åtgärder. Men det här gör ingen stor skillnad. Det gäller en liten urvalsgrupp, där positiv särbehandling blir förödande för individen, men inte leder till några större förändringar i könsfördelningen.

Läs mer

Kvinnor stämmer universitetet

Universitetet slopar utdömd antagning

Universitetet: Inte fel att stänga dörren för kvinnor

Text: Ida Ölmedal
Foto: Henrik Larsson/Arkiv