Kvinnor stämmer universitetet

- in Nyheter
@Gustaf Eriksson

31 kvinnor har stämt Lunds universitet för olaga könsdiskriminering sedan män fått automatiskt förtur till psykologprogrammet.

– Jag blev förvånad att detta kommer nu. Ett liknande fall ska snart upp i hovrätten, säger studerandeenhetens chef Tarmo Haavisto.

De 31 kvinnorna som i dag stämt universitetet för olaga könsdiskriminering har sökt till psykologprogrammet i den särskilda folkhögskolekvoten. Alla har toppbetyg. Men på grund av den sneda könsfördelningen på programmet har de automatiskt valts bort på grund av att de är kvinnor.

– Jag tycker inte att det är rimligt att ens kön avgör om man kommer in på en utbildning eller inte, säger Veronika Wendt, en av de kvinnor som står bakom stämningen.

Ida Lidslot, som sökt till psykologprogrammet sedan 2007, håller med.

– Jag läste på folkhögskola för att jag trodde att det skulle öka mina chanser att komma in på utbildningen. Nu läser jag genusvetenskap i stället men kvinnliga genusvetare har mycket svårare att få jobb än manliga, och på psykologutbildningen kommer jag inte ens in. Vi tjejer väljs bort för att vi är just tjejer, inte på grund av att vi har sämre meriter, säger hon.

Anmäler DO

Det är 24-åriga Elin Sahlin som företräder gruppen. Tillsammans med ytterligare en av kvinnorna har Elin i dag också anmält Diskrimineringsombudsmannen, DO, till Justitieombudsmannen. Kvinnorna menar att DO bland annat behandlar likartade fall på olika sätt.

– Det var en självklarhet för mig att gå vidare med detta. Även om det inte hjälper mig kanske det gör att andra blir rättvist behandlade, säger Elin Sahlin.

Oväntat för universitetet

Sedan tidigare driver 44 kvinnor en liknande grupptalan mot Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Kvinnorna har nekats plats på den kvinnodominerade veterinärsutbildningen. Precis som de som vill komma in på psykologprogrammet i Lund har veterinärsaspiranterna högsta betyg från folkhögskola. Men de blir bortvalda på grund av sitt kön.

I våras fällde Uppsala tingsrätt SLU för olaga könsdiskriminering. Den domen har dock överklagats till hovrätten, som väntas behandla ärendet inom kort.

Mot bakgrund av detta kom stämningen av Lunds universitet oväntat för Tarmo Haavisto, chef för studerandeenheten vid Lunds universitet.

– Jag blev förvånad att detta kommer nu. Vi väntar på hovrättens dom innan vi vidtar fler åtgärder, säger han.

”Kön ändå avgörande”

Efter tingsrättens dom ändrade Lunds universitet antagningsproceduren för psykologprogrammet. Med start vid antagningsprocessen inför vårtermin kommer resultat från högskoleprovet fälla avgörandet om folkhögskolebetygen är lika.

Först efter denna process görs urval på grund av kön.

Men den förändringen är inte tillräcklig enligt juristen Gunnar Strömmer på Centrum för rättvisa som driver fallen.

– På utbildningar med högt söktryck kommer könet ändå vara avgörande i slutändan. Det finns många andra sätt att göra urvalet, man skulle till exempel kunna införa antagningsprov, säger han.

Läs mer

Universitetet diskriminerar mest

Universitetet slopar utdömd antagning

Universitetet: Inte fel att stänga dörren för kvinnor

Text: Gustaf Eriksson