Lugn terminsstart på nationerna

- in Nationer, Nyheter
@Lundagård

Novischfestandet har varit ovanligt lugnt på Lunds nationer. De problem som kommunens tillståndsenhet anmärkt på har framförallt handlat om dålig ordning och drickande i kön.


Annika Landfors, chef på tillståndsenheten, menar att nationerna verkar ha förbättrat sig vad gäller alkoholhanteringen.

– Hittills har vi besökt nio nationer och vi kan helt klart se en förbättring jämfört med tidigare år, säger hon.

Nybörjarproblem

Än så länge är det ingen nation som har fått någon varning och Annika Landfors säger att de i nuläget inte heller överväger att dela ut några sådana.

– Det vi anmärkt på har mest varit småsaker som dålig ordning i kön, personer som druckit alkohol i kön eller att man inte marknadsfört alkoholfria alternativ tillräckligt.

Annika Landfors menar att ordningsproblem är vanliga under terminsstarten.

– Det är vanliga tabbar man gör i början och det handlar ofta om att man inte utbildat personalen ordentligt. Men det brukar bli bättre under terminens gång, säger hon.

Vintern lugnar

Men den goda ordningen kanske inte enbart beror på nationernas förbättrade alkoholhantering. Annika Landfors påpekar att vädret inte är en obetydande faktor.

– Det blir lite dämpat när det är sådant här väder och det är i regel värre på höstterminen när det fortfarande är varmt ute.

Text: Louise Sillén