Hela presidiet får högre lön

- in Kår
@Gustaf Eriksson

För att vice ordföranden Jenica Frisque skulle få stanna i Sverige höjde Samhällsvetarkåren hennes lön. Men även de andra ordförandena får mer pengar i plånboken.

Totalt ökar kårens lönekostnader med 70 000 kronor.

– Jag kan hålla med om att det inte ser så bra ut, säger ordförande Hans Cruse.

Det var för drygt en vecka sedan som Lundagård kunde avslöja att Samhällsvetarkåren beslutat att höja lönen för sin vice ordförande Jenica Frisque för att hon skulle få stanna i Sverige. Med drygt 1 100 kronor mer i månaden når hon upp till den måndagslön på 13 000 kronor som enligt Migrationsverket är vad som krävs för att klara sig.

Men det var inte bara Jenica Frisque som fick mer i plånboken. Samhällsvetarkårens övriga tre presidialer fick en lika stor lönehöjning som den kanadensiske vicen.

– Vi kan inte ha differentierade löner utan alla heltidsarvoderade ska få lika mycket pengar. Vi vill ha en platt organisation, säger ordförande Hans Cruse.

Omdebatterat beslut

Beslutet, som fattades av Samhällsvetarkårens fullmäktige den 6 september, föregicks av långa diskussioner.

– Det handlade mycket om att förra presidiet egentligen skulle ha förutsett detta och anpassat budgeten. Vissa tyckte att det inte ser så bra ut att ett av de första beslut fullmäktige tar är att höja det nya presidiets löner, och det kan jag hålla med om, säger Hans Cruse.

Hur menar du då?

– Det känns konstigt att få löneförhöjning utan att man har gjort sig förtjänt av det. Sedan kan det också uppfattas som att vi höjer våra egna löner, men jag vill understryka att vi i presidiet inte sitter i fullmäktige och alltså inte deltog i omröstningen. Vi gick dessutom ut ur lokalen när debatten pågick så att alla skulle kunna prata fritt.

Ville inte riskera att vänta

Höjningen gör att Samhällsvetarkårens fyra presidialer får 1 128 kronor mer i månaden före skatt. Om arbetsgivaravgifter inkluderas innebär det att kårens lönekostnader ökar med 70 000 kronor per år.

– De tas från kårens eget kapital, säger Hans Cruse.

Vad ska du göra med pengarna?

– Jag vet inte riktigt, det blir inte så mycket när skatten är dragen. Men det kommer väl gå in på mitt sparkonto.

Tycker du att det här är en bra lösning?

– Jag hade såklart föredragit om Migrationsverket hade kunnat tänka sig att göra sig ett undantag, för det gör man för andra grupper. Men eftersom vi sannolikt annars skulle ha förlorat Jenica tycker jag att det är värt det. Vi har många internationella studenter vid fakulteten och hon har en fantastiskt bra kontakt med dem.

Men ni har ju överklagat utvisningsbeslutet och överklagan är ännu inte behandlad. Varför väntade ni inte på det?

– Om överklagan skulle ha avslagits hade vi haft väldigt kort tid på oss att lösa det. Det ville vi inte riskera, säger Hans Cruse.