Hallå där… Maja Straht

- in Nyheter

Hallå där Maja Straht, arbetsmarknadskoordinator på Samhällsvetarkåren vid Lunds universitet. Kan du berätta lite om dig själv och på vilket sätt du är engagerad i Samhällsvetarkåren?

– Jag är 23 år, kommer från Lund och trivs väldigt bra här. Att arbeta som arbetsmarknadskoordinator innebär att jag har tagit ett års paus från mina studier till psykolog, och jobbar nu heltid på Samhällsvetarkåren. Min främsta roll är att bygga broar mellan studenter och arbetslivet. Det gör jag exempelvis genom arbetsmarknadsdagen, SAMarbete. Vi har även andra stora evenemang, som case-evenemang, där företag får komma och presentera en uppgift och så får studenterna lösa det. Vi anordnar även studiebesök, alumnievenemang, workshops, seminarium och föreläsningar.

Varför valde du att engagera dig i Samhällsvetarkåren?

– Jag ville få möjlighet att verkligen djupdyka in i en organisation. Jag kände att jag ville lägga all min energi och fokus på en och samma organisation, verkligen lära känna den, och på så sätt kunna driva den framåt.

Vad är din roll i arbetsmarknadsdagen SAMarbete?

– Jag är projektledare. Det innebär att jag koordinerar och leder en grupp på nio personer, där varje person har sitt eget ansvarsområde. I projektet har vi organisationsansvariga, sponsoransvariga, en mässansvarig, en kommunikatör och en värdansvarig och så jag. Vi har planerat dagen länge, jag började exempelvis redan under sommaren.

Jag ville få möjlighet att verkligen djupdyka in i en organisation.

Vad är SAMarbete och varför anordnar ni det?

– SAMarbete är en arbetsmarknadsdag för alla samhällsvetare vid Lunds universitet. Den har funnits i den här formen sedan 2014 så nästa år är det femårsjubileum. Det är en dag där studenter kan få träffa potentiella arbetsgivare och få inspiration inför arbetslivet. Omkring 40 företag och organisationer deltar i mässan och vi kommer även ha panelsamtal med temat “samhällsvetarna på arbetsmarknaden”. På mässan kommer det även att erbjudas aktiviteter som CV-fotografering, CV-styling och CV-granskning.

Varför tycker du att studenter ska gå på SAMarbete?

– Det är en unik chans att träffa arbetsgivare som är intresserade av samhällsvetarstudenter. Det är en möjlighet att ta reda på vilka kompetenser arbetsgivarna söker och vilka kompetenser en själv besitter. Mina tips till studenter som funderar på att komma är att ta med CV, ta kontakt med företagsrepresentanterna och var nyfiken.

SAMarbete är en arbetsmarknadsdag för alla samhällsvetarstudenter vid Lunds universitet. Projektet anordnas av Samhällsvetarkåren, där cirka 40 olika organisationer samlas på Eden för att träffa studenter.

SAMarbete kommer hållas på Eden i Paradiset, den 7 mars mellan 10.00 – 15.00.