P6 delade ut förbjudna kondomer

- in Nyheter, Studentliv

Projekt Sex, P6, har delat ut 3 500 kondomer som Läkemedelsverket belagt med marknadsförbud.

Nu har förbudet tills vidare dragits tillbaka, men P6 slutar ändå att dela ut kondomen i väntan på ett definitivt besked.

– Vårt mål är alltid att studenterna ska använda säkra kondomer, säger Henning Andersson Sand , ordförande för P6.

Den 12 oktober belade Läkemedelsverket kondomen PutOn med marknadsförbud. Anledningen var enligt verket att produktens CE-certifikat, den märkning som visar att en produkt följer EU:s rekommendationer, var förfalskat.

Kondomen produceras av ett kinesiskt bolag, som Europa representeras av ett företag i Tyskland. Det tyska certifieringsorganet, som heter TÛV SÛD, känner inte till det kinesiska bolaget, utan menar att certifikatet är en förfalskning.

Med anledning av detta beslutade Läkemedelsverket att förbjuda vidare försäljning av kondomen i Sverige. Samtidigt avrådde verket från andvändning av PutOn.

”Alltid bra att testa sig”

Hittills i år har P6 delat ut 3 500 kondomer av det aktuella märket.

En del av dem distribuerades samma dag som Läkemdelsverket utfärdade marknadsförbudet.

I samband med utdelningen gjorde några studenter, som sett Läkemedelverkets pressmeddelande på internet, P6 uppmärksamma på vad som skett.

Samma kväll beslutade studentorganisationen att tills vidare upphöra med utdelningen av kondomen.

– Vi på P6 kan inte själva avgöra om kondomen är säker eller inte, utan förlitar oss på Läkemedelverkets rekommendationer, säger Henning Andersson Sand.

Han vill inte uttala sig om eventuella risker med att använda produkten.

– Det är dock alltid bra att kombinera kondomanvändande med tester, oavsett vilket märke man använder. Vi vill också poängtera att det är en ganska liten andel av de 77 000 utdelade kondomerna som är av märket PutOn.

Förbudet upphävt

Sibbarps International distribuerar och marknadsför produkten i Sverige. De svarar att certifikatet av misstag har varit skrivet på det kinesiska dotterbolaget till den tyske producenten, något som nu ska ha rättats till. Enligt ett pressmeddelande från företaget har nu rätt papper skickats in. Läkemedelverkets upphävde för en vecka sedan också förbudet för PutOn, med hänvisning till att Sibbarps International inte fått tillfälle att yttra sig i ärendet.

Vill förebygga

För att förhindra att liknande situationer uppstår i framtiden, har P6 nu inlett en process för att noggrant kontrollera att alla de kondomer som delas ut har sina papper på plats.

– Vårt mål är alltid att studenterna ska använda godkända och säkra kondomer, avslutar Henning Andersson Sand.