”Ceremonin är förlegad”

- in Studentliv

På onsdagskvällen höll universitetet sin traditionsenliga julavslutning i Domkyrkan. Detta trots att kyrkan och staten sedan länge gått skilda vägar. Det tycker Shawn Thane, styrelseledamot i Unga humanister,  är problematiskt.

– Ceremonierna hålls under förlegade former, säger han.

Unga humanister är en organisation som förespråkar en vetenskaplig världsbild och sekulär värdegrund. Lundastudenten Shawn Thane sitter i organisationens styrelse. Han tycker att det är dags att universitetet slutar hålla avslutningar i domkyrkan.

– Jag förstår inte varför julavslutningen nödvändigtvis måste hållas i domkyrkan trots att många av deltagarna inte är troende eller har en annan religiös bakgrund än kristendomen, säger Shawn Thane.

– Jag undrar varför inte universitetet har fattat det än, fortsätter han.

Många håller med

Shawn Thane har fått medhåll från flera aktiva inom universitetets verksamheter men berättar att det är många som tvekar att lyfta frågan av rädsla för att stöta sig med andra och försvåra samarbetet.

– De allra flesta jag pratat med håller med, De som inte gör det säger att de inte förstår vad som är problemet och tycker inte att det är en särskilt allvarlig fråga. säger han.

Enligt Shaw Thane hade det varit mer lämpligt att hålla avslutningen på neutral mark som till exempel universitetshusets aula.

Trots detta var han närvarande på avslutningen eftersom han ville höra rektor Per Eriksson och Kuratorskollegiets ordförande Jennie Isberg hålla tal.

Lus deltar inte

Den traditionella julavslutningen arrangeras av Studentprästerna. Universitetet, Kuratorskollegiet, Akademiska föreningen och Teknologkåren deltar i ceremonin. Sedan flera år tillbaka har Lunds universitets studentkårer, Lus, avstått från att medverka.

Ordföranden för Lus, Christoffer Ivarsson, berättar att frågan om huruvida avslutningen bör hållas i domkyrkan eller inte har kommit upp på senare tid.

– Det har förekommit lösa diskussioner om det men frågan har inte setts som särskilt viktig, säger han. Den allmänna inställningen har väl varit att det inte är någon big deal.

Efter årsskiftet kommer Lus att anta ett nytt åsiktsdokument och Christoffer Ivarsson vill därför inte uttala sig om hur organisationen kommer att agera inför kommande julavslutningar.

Han påpekar dock att folk inte verkar bli särskilt upprörda över att till exempel promotioner hålls i Domkyrkan.

”Trevlig tradition”

Verksamhetschefen för Akademiska föreningen, Anders Wigren, säger att han mycket väl förstår frågeställningen men håller med om att frågan inte verkar röra upp särskilt mycket känslor.

– Personligen har jag ingen större åsikt. Men jag tycker att julavslutningen är en trevlig och icke-exkluderande tradition där alla är välkomna, säger han och menar att det är universitetet själv som bör ta ställning i frågan.

Artikeln är tillfogad en rättelse.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

Lunds nationer får två miljoner

Kapplöpningen mellan universitetsstäderna fortsätter. Nu delar Lunds universitet