40 000 miljarder i AF-stipendier

- in Studentliv

Akademiska föreningen, AF, har utlyst vårterminens stipendier. Duktiga och engagerade studenter kan få dela på runt 40 000 miljarder kronor. Åtminstone om man ska tro affischerna.

– Det är kanske inte stipendierna i sig som är i fokus på affischerna, men de har blivit sedda, säger Nicklas Nygren, kommunikationschef på AF.

När Nicklas Nygren i förra veckan gick igenom informationsmaterialet för vårens stipendier tyckte han att de gamla affischerna var trista. Därför gjorde han nya där han tog han fasta på veckans snackis där sverigedemokraten Margareta Sandstedt i riksdagen räknar rejält fel när hon säger att 400 000 euro motsvarar 40 000 miljarder svenska kronor.

– Det var ett kul siffermisstag, och roligt att utnyttja det unika tillfället och göra något kul av det, säger Nicklas Nygren.

Stor chans att få pengar

Det är stor chans att få ett stipendium – ungefär hundra stycken delas ut bland 350-500 sökande. Bra betyg, hög studietakt och studiesocialt engagemang ökar chanserna.

– Det är inte nödvändigt att vara studiesocialt engagerad, men det hjälper, säger Ann Waldén, AF:s sekreterare, som har hand om administrationen av ansökningarna.

Två sorters stipendier

Det finns två typer av stipendier: allmänna och resestipendier, och de har olika sista ansökningsdatum.

De allmänna stipendierna, liksom resestipendiet till Paris, söks senast den 7 mars.

Stipendierna för studier i Norden söks senast den 2 maj, för utlandsstudier krävs det nämligen att ett budgetförslag samt målen med studierna beskrivs. De stipendierna ger också mest pengar, och söks av studenter i både Lund och Köpenhamn.

I genomsnitt fick de allmänna stipendiaterna i höstas runt 4000 kronor var, men alla bedöms individuellt av stipendienämnden.

– Duktiga får mer, berättar Ann Waldén.