”Lund är en fantastisk miljö att komma till”

- in Aktuell

I början av nästa år tar du över ordförandeskapet i universitetsstyrelsen, men redan i vår besöker du Lund. Vad ska du göra här då?

– Jag ska vara med under doktorspromoveringen. Jag tror det är lite annat på programmet också, som att träffa studenter. Under min tid som minister var jag i Lund flera gånger.

Vad har du för relation till Lund?

– Inte mycket i övrigt. Det är inte så att jag har släkt i Lund eller att jag har haft anledning att komma på besök regelbundet.

Hur kommer det sig då att du tackade ja till jobbet som styrelseordförande för Lunds universitet?

– Egentligen måste jag vara formell och säga att det inte är en förfrågan jag fått i hand. Det är ju ett förfarande och det krävs ett godkännande av regeringen. Jag har sagt att jag kan tänka mig det, men först när mitt FN-uppdrag är över. Därmed kunde det inte bli aktuellt förrän nästa år.

Vad är det som lockar? Det är ju helt andra arbetsuppgifter än de du har idag.

– Det är ett fint och anrikt universitet. Det som sker i Lund nu, till exempel med spallationsanläggningen, sätter Lund på världskartan. Det är en fantastisk miljö att komma till. Sen har Lund en styrelseordförande, Allan Larsson, som jag tror blir svår att ersätta. Det är svårt att hitta en bättre styrelseordförande än honom.

Det var ju tänkt att Allan Larsson skulle lämna posten redan för två år sedan, men hans uppdrag förlängdes i väntan på dig. Varför tror du att de ville ha just dig?

– Det får du nog fråga universitetet om. Jag kan säga att det var omöjligt att kombinera med mitt nuvarande uppdrag. Det tar hela min tid och det är orätt mot alla om man inte kan sköta sitt jobb fullt ut.

Men vad tror du att du kan bidra med som styrelseordförande?

– Jag hoppas att det kan betyda något att jag har lång politisk erfarenhet, också från den europeiska unionen. Däremot har jag ingen akademisk utbildning.

Om du fick möjligheten att studera nu vad hade du valt att läsa då?

– Då skulle jag nog välja läkarbanan, det och naturvetenskap. Det är det som fascinerar mig allra mest. Jag tror jag skulle trivas bra med att jobba med människor. Jag har ett stort intresse för natur och älskar att läsa. Det vore kul att få fördjupa sig i litteraturen.

Så vad sysslar en styrelseordförande med egentligen?

– Ja, det undrar väl jag också. Jag har inte provat på det förut. Det handlar om att ha överblick och leda styrelsen. Att se till så att universitetets olika delar kommer ihop på ett bra sätt. Att man vet vart man vill gå och kan samla de goda krafter som finns för att uppnå målen. Men det finns ju många duktiga och professionella människor som man kan arbeta med.

Vad skulle du vilja göra för universitetet när du tar över ordförandeskapet?

– Det känns för tidigt att göra en sådan deklaration. Jag hoppas att jag får tid att fundera över det framöver. Men det jag har med mig sedan förut är det här med hållbar utveckling. Även inom utbildningar behövs det perspektivet. Det är intressant hur man får ihop det ekonomiska med det hållbara och hur människan passar in där. Det måste också vara en internationell miljö som är stimulerande.

Till hösten införs studieavgifter för utomeuropeiska studenter vilket lär påverka vilka som söker sig hit. Hur ser du på internationaliseringsarbetet?

– Internationalisering är en självklarhet, vi lever i en global värld. Det är något som berikar universiteten i Sverige. Jag tror även att det höjer kvaliteten. Det är klart att man skulle önska att studieavgifter inte behövde införas. Men nu är det istället viktigt att systemet blir så rättvist och välfungerande som möjligt.

Hur ser en typisk vecka ut för dig på ditt nuvarande jobb?

– Det finns ingen typisk vecka, det ser väldigt olika ut. När jag är i New York handlar det om möten på kontoret, interna FN-möten, samarbeten med ambassadörer från olika länder och intervjuer. Sen är det väldigt många resor. Vi har precis kommit från Angola och snart åker vi till Addis Abeba.

Vad gjorde ni i Angola?

– Vi diskuterade med den angolesiska regeringen om det våld och övergrepp som inträffar i samband med att man utvisar flyktingar som försökt ta sig in i landet för att leta diamanter. Polis och gränsvakter begår våldtäkter mot kvinnor.

Vilka erfarenheter från dina tidigare uppdrag tar du med dig till Lund?

– Jag har lärt mig att förhandla och hantera diplomatiskt svåra situationer och hur man umgås med folk med olika bakgrund och erfarenheter. Att resa och skapa kontakter är också värdefullt vad man än ska ägna sig åt.