Sumprunkarvalsen håller oss vid liv

- in Krönikor

Det kan vara svårt att motivera plugget de sista veckorna. Speciellt när sommaren snart hänger på låset till universitetets samtliga lärosalar. Men det finns lösningar på hur man kan hålla huvudet över ytan. Malte Lindahl ger ett alternativ.

När våren kommer, då vill jag fly. Mer än någonsin. Inte till spriten eller charter. Bara rakt ut i havet. För i lärosalarna håller syret på att ta slut. Vetskapen om att studierna är ett substitut, en flykt från det där man egentligen vill göra, blir påtaglig när solen lyser genom skitiga fönster. Det finns något annat där ute.

”Sumprunkare är en äldre yrkesbeteckning för en person som syresätter fisksumpar genom att skaka dem så att vattnet i dem byts ut. Rent praktiskt gick det till så att skärgårdsfiskare som seglat till en stad för att sälja sin fångst förvarade den i sumpar som var bundna under båtarna. Sumprunkarna fick sedan gå dit på nätterna och gunga båtarna fram och tillbaka för att friskt vatten skulle strömma i sumparna och hålla fångsten vid liv.” – Wikipedia

Jag kan inte låta bli att se en komisk metafor. Jag känner mig som en fisk. Inknökad med tusentals andra fiskar i en låda. Bunden under skeppet LU. Varje vaken timme drabbas jag av flyktbegär, springa från allt. Odla skägg och bo i en övergiven stuga. Hugga ved och äta kokt potatis på burk. Skaffa en get och sjunga ut mitt hjärta iförd endast gummistövlar. Bli en folkskygg vilde med galen blick. Kanske kan bli ett halvtaskigt reportage om 50 år i en lokaltidning. ”Studenten som försvann”.

Min sumprunkare är musiken. Den hindrar mig från att ta språnget till skogs. När jag hittar den där låten som agerar ambulanspersonal och örfilar upp mig till vaket tillstånd, injicerar adrenalinet och slår en knytnäve i bröstet: då kickstartar hjärtat och jag kan andas igen. Jag orkar lite till. Så jag läser den där boken, skriver den där tentan, ringer det där samtalet och lagar den där grytan. Hela tiden med låten valsandes i huvudet.

Förhoppningsvis räcker luften natten ut, våren ut, till sommaren och havet.

Fredag

Just nu lyssnar jag inte på något annan än Daniel Norgren, som öser ur sig sprakig blues med en enoorm stämma. Lyssna in du med, det får själen i gungning inför helgen. Kolla in premiären av utvandrarna kl 19.00 i AF borgens konsertsal.

Lördag

Gå på minifestivalen Malmö for Diversity och främja mångfalden med din närvaro. Verkar vara några intressanta föreläsare. Var? Folkets park och Moriska paviljongen! När? 14.00 och framåt! Dyrt? Nej! Gratis! Häng kvar runt Moriskan för på kvällen blir det Klubb LIVING ”Carribean music och afrobeat” låter ju gött. Peppa dess för innan med Norgrens senaste. Och bara embraca min desperata hajp.

Söndag

Runda av helgen och få tillbaka energin med denna och om orken och lusten finns så har jag ett grymt chokladmuffinsrecept right here. Ha en fin helg!