Massaker på studentboende

- in Internationellt, Studentliv
@Lundagård

Läs mer om massakern på studentboendet i Nigeria och bli uppdaterad om satsningar på högre utbildning i Uganda och Tanzania i veckans internationella utblick.

Studentmassaker i Nigeria

Beväpnade män massakrerade minst 40 personer i ett studentområde i Mubi i norra Nigeria i förra veckan. Männen uppges ha ropat upp offrens namn och sedan antingen skjutit eller skurit halsen av dem. Motivet till massakern är ännu oklart. Det finns medierapporteringar om att dådet är relaterat till ett nyligen utfört studentval. Men andra rapporter hävdar att attacken var religiöst motiverad, och att den var relaterad till den islamistiska gruppen Boko Harams försöke att införa sharia i norra Nigeria. Ingen har dock ännu tagit på sig ansvaret för attentatet, skriver Cross Rhythms och AFP.

Utbildningssatsning östra Afrika

Uganda blir allt delaktigare i det ”drivhus för högre utbildning” som har uppstått i östra Afrika, berättar University World News. Landets universitet söker nu aktiv studenter från hela denna region och har etablerat samarbeten med högskolor i Kenya, Tanzania och Södra Sudan. Ugandas universitet uppges ha jämförelsevis låga avgifter mot Kenya och kapitaliserar på det växande behovet av ekonomiskt överkomlig, högre utbildning.

Fler kan ta studielån i Tanzania

Regeringen i Tanzania har öronmärkt omkring 1.405 miljoner kronor till studentlån för det akademiska året 2012-2o13, rapporterar University World News. Enligt beräkningarna ska detta hjälpa ytterligare 5 500 studenter till högskolestudier. I år har Tanzania 65.000 studenter vid landets universitet, men regeringen siktar på 300.000 studenter år 2015.