Framsteg för Max IV när första etappen avklarad

- in Nyheter
@Lundagård

Arbetet med anläggningen MAX IV i nordöstra Lund tuffar på. Byggherren har nu lämnat över den första delen till Lunds universitet.

Christoph Quitmann är direktör och ansvarig för MAX IV-laboratoriet.
Christoph Quitmann är direktör och ansvarig för MAX IV-laboratoriet.

Den första delen av MaX IV-anläggningen i Lund är nu färdigställd. Det handlar om den 400 meter långa tunneln för linjäracceleratorn. Nu ska resten av byggnaden konstrueras i etapp två.

Global påverkan

Christoph Quitmann, direktör och ansvarig för MAX IV-laboratoriet, ser anläggningen som världsledande när det gäller innovativ teknik och påpekar att många synkrotronljusanläggningar utomlands, bland annat i USA och Japan vill ta efter Lunda-anläggningen vid framtida uppgraderingar.

Stor betydelse för dagens studenter

Christoph Quitmann tror att anläggningen kommer få stor betydelse för både framtida studenter och för regionen.

– MAX IV-laboratoriet möjliggör högkvalitativa forskningsprojekt och tillströmningen av forskare adderar till den intellektuella kreativa miljön. Vidare hoppas jag att MAX IV tillsammans med universitet, Ideon och Medicon Village kommer spela en viktig roll vid innovationsskapandet i regionen, säger han.

Christoph Quitmann påpekar att anläggningen har betydelse även utanför de naturvetenskapliga fakulteterna. Exempelvis så drar den juridiska fakulteten vid Köpenhamns universitet nytta av MAX IV då de undersöker hur man, ur ett juridiskt perspektiv, driver en internationell forskningsanläggning. Liknande möjligheter finns för Lunds universitets fakulteter.

MAX IV kommer stå färdig hösten 2015 med invigning 21 juni året därpå.

 

Text: Mikael Gamm

Foto: Max Lab IV/Johan Persson