Humanisterna missar jämställdhetsmål

- in Nyheter

Humanistiska och teologiska fakulteten anser själva att de är ”långt ifrån sämst” på genusmedvetenhet. Ändå har nästan 70 procent av jämställdhetsarbetet för 2013 inte genomförts.

– Vi ställer enormt höga krav på oss själva och därför ser det ut såhär, säger Gunnel Holm, kanslichef på fakulteten.

Uppföljningen av Humanistiska och teologiska fakultetens handlingsplan för jämställdhet, likabehandling och mångfald är ingen vacker syn. Åtminstone inte om man har statistikglasögonen på sig. Bara fem av totalt sexton planerade åtgärder har genomförts under året, resten flyttas fram till 2014. Bland åtgärderna som skjuts på framtiden finns till exempel planen att ta fram riktlinjer och rutiner för att undervisa och handleda studenter med funktionsnedsättning och att se över litteraturlistor ur ett jämställdhets- och mångfaldsperspektiv.

”Vi har haft tidsbrist”

Isabella Grujoska arbetar som vikarierande administratör på fakulteten. Hon är ansvarig för det dagliga arbetet med jämställdhet, likabehandling och mångfald. Isabella Grujoska förklarar att hon fortfarande är ny i sin tjänst och ännu inte till fullo satt sig in i rutinerna för jämställdhetsarbetet.

– Vi har haft tidsbrist i vissa avseenden, säger hon och syftar på arbetet med att ta fram en informationsbroschyr och uppdatera hemsidan om hur fakulteten arbetar med jämställdhet och likabehandling.

Resurstilldelning största problemet

Kanslichef Gunnel Holm menar att uppföljningen av handlingsplanen inte ger en rättvis bild av fakultetens arbete med dessa frågor.

– De flesta andra fakulteter sätter ett övergripande mål som sedan glöms bort. Vi har oerhört engagerad personal som gör upp detaljerade handlingsplaner och kontinuerligt följer upp dessa. De flesta av punkterna kommer dessutom att åtgärdas under vårterminen 2014, säger hon.

Arbetet har ”haltat”

Hon förklarar att fakultetens arbete med jämställdhets- och likabehandlingsfrågor har ”haltat” och skyller detta på bristande ledarskap hos universitetet. Humanistiska och teologiska fakulteten undvek i flera år att utarbeta en egen policy för jämställdhet och likabehandling eftersom den centrala ledningsgruppen inom dessa frågor skulle utforma en övergripande policy för hela universitetet. Det arbetet drog ut på tiden.

– Vi känner oss handikappade med ett organ ovanför som inte vet var vi ska, som inte har någon vision, säger hon.

Hon anser att fakulteten är ”långt ifrån sämst” på genusmedvetenhet och att jämställdhet inte är det största problemet på horisonten.

– Det vi kämpar med mest just nu är resurstilldelningssystemet som i min mening är helt verklighetsfrånvänt. Får vi inte tillräckliga resurser så kan vi inte göra någonting, allra minst vidareutbilda personalen i jämställdhet, säger Gunilla Holm.