Borg på Borgen

Att prata framtid med Sveriges framtid. Det var Sveriges finansminister Anders Borgs uppdrag under sitt besök på AF-borgen i Lund. 

Anders Borg under föredraget. Foto: Jens Hansen
Anders Borg under föredraget.
Foto: Jens Hansen

”En politik för fler jobb” lyder föredragets huvudrubrik, som rullar upp på den stora projektorbilden i takt till finansminister Anders Borgs äntrande av podiet. Dussintals mobiltelefoner sträcks genast i vädret för att föreviga minnet av fenomenet Anders Borg. Av rockstjärnan Anders Borg. I kulmen av de högljudda applåderna från drygt 600 åhörare, riktar han en snabb blick emot bildspelet bakom sig. Utan rim och reson börjar sedan regeringens finanspolitiska repertoar att spottas ut.
– Utgångspunkter för finanspolitiken under krisåren 2008-14, utropas från scen och bryter rummets initialt kollektiva begeistring.

Det följs av prat för normaliserat resursutnyttjande, allehanda strukturreformer och en presumtivt spirande ekonomi. Med mekaniskt enformig retorik, proklamerar finansministern att den omfattande lågkonjunktur som gäckat och åter gäckar landets tillväxt, börjar lida mot sitt slut. 2014 kommer att bli fortsatt tufft, men åren därpå pekar mot en normal nationell tillväxt. En prognos som backas upp med hjälp av suicidalt dystra stolpdiagram och kurvor i hans bildspel.

Många, många hade samlats i Stora salen för att lyssna på Anders Borg. Foto: Jens Hansen.
Många, många hade samlats i Stora salen för att lyssna på Anders Borg.
Foto: Jens Hansen.

Vi har hört det förut
Det är meningar som har sagts förr, som kommer att sägas igen. Åsikter som presenteras med en sådan uppenbar mekanik, att det onekligen inte är finansministerns retoriska kompetens som ligger till grund för anförandet. Han är där för att vara där. För att titta på, peka på och ta kort på. En cirkusapa, attraktion, som är i Lund för syns skull – inte för att upplysa de 600 åhörarna om Alliansens nya finanspolitiska ståndpunkter. Det som finansministern under en hektisk halvtimme presenterar, är frukten av tio minuter på valfri sökmotor för vilken av landets gymnasieungdomar som helst.

Polisen fick rycka in och avlägsna individer som störde föreläsningen. Foto: Jens Hansen.
Polis fick avlägsna de som störde föreläsningen.
Foto: Jens Hansen.

Finansministerns närvaro och uppmärksamhet är ett faktum som hans politiska meningsmotståndare inte kunde lämna outnyttjat. Tidigt in i anförandet, reser sig någon i mitten av salen upp. Personen hinner under några brinnande sekunder uttrycka sitt djupt rotade missnöje gentemot de långa arbetsdagarna personen tvingas slita. Därefter var tiden i rampljuset över, och finansministerns säkerhetsentourage återställer ordningen. Med sin naturliga auktoritet, drar finansministern ner ett skratt över situationen och återgår till anförandet. Ett proffs.

 

 

Anders Borg i studenternas borg. Foto: Jens Hansen.
Anders Borg i studenternas borg.
Foto: Jens Hansen.

Publiken fick säga sitt
När föredraget nått sin sista rad och mening, tillåts åhörarna att försöka ställa dignitären mot väggen. Sammanhanget krävde ett svar om alliansens senaste utspel gällande reducerat bidrag till studenter. En fråga som möts med sedvanlig retorik och drunknar i ett hav av siffror och procent. Likt en fjäril dansar finansministern runt frågeställningen med hjälp av tidigare beprövade floskler som ”krona för krona-finansiering”.
– Vi har stora behov av att göra satsningar på utbildningssystemet, främst på förskole- och högstadienivå. Pengarna som vi sparar ska tillbaka in i utbildningssystemet, svarar han och möts av subtila nickningar från publiken.

Inget nytt ljud i skällan, men det gör inget. Anders Borgs jobb blev gjort ändå – han var ju där.

Fakta

  • [checklist]Föredraget ”En politik för jobb och tillväxt” med moderate finansministern Anders Borg arrangerades av Lunds universitets ekonomiska och politiska förening i samarbete med Moderata studenter.[/checklist]