Fartfyllt spektakel i cirkusmanegen

Cirkusen, Lundakarnevalens äldsta nöje, bjuder publiken på en förstklassig liveorkester, ambitiösa nummer och ett äkta cirkustält med sågspån.

I cirkusföreställningen “Cirkus 40 minuter” varvas fyndiga sketcher som lockar till skratt med mer finstämda akrobatnummer och en futural resa i tid och rum. Alla nummer ackompanjeras med stor inlevelse av orkestern som spelar allt från Veronica Maggio till Indiana Jones. Till skillnad från vanliga cirkusföreställningar har denna en, om än en aning tafflig sådan, handling och en slags röd tråd. Cirkusdirektören och en tidsresenär tar med hjälp av en speciell mackapär med oss till olika framtida platser där ett cirkusnummer sedan utspelar sig.

Klart bäst är det perfekt synkade dansnumret med de smått obehagliga “städrobotarna”. De fyra robotarna bjuder på ett imponerande dansnummer till Joel Sirefelts briljanta beatbox. Det är roligt och riktigt snyggt. Jag hade gärna sett en hel föreställning med bara dem.

Numret som drar ned mest skratt är framtidsrestaurangen där kocken, som för övrigt är en rymdvarelse med fyra armar och bryter på franska, regerar. Det proffsiga sminket och finurliga skämten är roliga utan att det blir för tramsigt.

Även små tankeställare till oss i publiken smyger sig in i handlingen, som i numret med den utrotningshotade tigern och kvinnan som visar upp ”det mest provocerande som finns” – sina håriga armhålor.

Summa summarum, cirkusen är en underhållande föreställning med mycket humor, viga akrobater och imponerande talanger. De flesta nummer håller hög klass även om något nummer kanske känns lite malplacé. Cirkusen känns som en föreställning som passar många. Barn som är för stora för Barnevalen men för små för Kabarén, men också för vuxna som har utbyte av de mer subtila och satiriska skämten.

Cirkusens…

… bästa nummer: Städrobotarnas beatboxdans.
… snyggast smink: Kocken med fyra armar ”Barbaro Barbarossi”
… coolaste akrobatik: Hjalmar Risinger och Rebecca Strandberg i sitt nummer med diablo och  trapetsring.
… mest udda: Neandertalarens assistent i gasmask. Märkligt.
… bästa magi: Kockens hatt

 

Text: Karolina Jakstrand, Annika Skogar, Carl-Johan Kullving
Foto: Daniel Kodipelli