In i munnen med barnen

Karnevalens allra yngsta besökare kommer antagligen borsta tänderna med större entusiasm än vanligt efter 2014-års karneval. Något barnevalen ska ha heder för, tycker Lundagårds recensent Annika Skogar. Vad gör ett barnnöje på en studentikos jättekarneval? Är en tradition, såklart, men mer? Är en bra ursäkt att återvända till Lund för de småbarnsföräldrar som för ett decennium hade sin stora stund i livet som studenter? Ja, mycket möjligt. Oavsett anledningen är årets uppsättning värd ett besök. Den 45 minuter långa föreställningen har en något trevande start. En nervös familjefar har ont i tanden och även om det låter mycket tveksamt i skrift så leder det till att hans tre barn hoppar in i en MacAppAir för att kunna krypa in i hans mun för att laga det.  Och väl i munnen sätter allt igång på allvar. Här finns tandtrollet, visdomstanden Tandalf, de förälskade mjölktänderna Emalj och Tanders och inte minst, en tandfe utsänd av Tangela Merkel. Allt i inramning av en dekor som stilfullt fått till både gomspene, tandkött och rejäla tänder. Barnevalen är känd för skämt som kan förstås på både en senior och en junior nivå. Ett upplägg som riskerar att väga över till det seniora och få de yngsta att förvirrat blicka på den äldre publiken. Årets barneval har dock tagit sin målgrupp på allvar och levererar en show som får barnen i publiken att både applådera, skrika och nervöst stänga sina ögon.  Att barnen fortfarande var inne på sina fem första levnadsår kan dock ses som en avgörande faktor för detta känslorregister. ”Pappas onda tand – En resa i tid och mun” har även gett sig på att inte bara roa utan även lära. Tandtrollet älskar tandkräm så att det slipper gnaga på tänderna och att borsta tänderna utropas som coolt. Det är också här det blir läge att plocka fram guldstjärnan – nöjen som får barn att både skratta och gå hem och borsta tänderna har lyckats på mer än ett plan.   Föreställningens…  … sanning: ”hellre en sång än en tandläkartång.” … låtskrivare: Pepsodent Persson. … ordvits: ”tänder du på mig?” … futurala inslag: fotot från prinsessan Estelle och baronessan av Belgiens bröllop. … bästa låt: ”Välkommen till munnen” (”Bababa” – Miss Li) …  hashtag: #pappasmun

Fakta [checklist]

Barnevalen 

  • Är det nöje på Lundakarnevalen som vänder sig till den yngsta publiken.
  • Hittas på Krafts Torg.
  • Biljetterna kostar 80 kronor för vuxna och 20 kronor för barn. Enbart ett fåtal biljetter finns kvar.
  • Har använt tre liter trolldeg för att tillverka människotänder.
[/checklist]
Text: Annika Skogar, Karolina Jakstrand Foto: Jens Hunt