Låt Zorro stjäla dina tankar

- in Recension, Spex

Vi förs tillbaka till Amerikas vilda västern i Hallandsspexets uppsättning av spexet Zorro. Perfekt för den som vill fly in i präriens ovisshet för ett par timmar, tycker Lundagårds recensent.

Hallandsspexet ”Zorro” tar oss tillbaka till vilda västern på 1800-talet där banditer, guldvaskare och sheriffer håller hov. I rollerna finns den onde guvernören som vill lura invånarna på pengar, hans ena dotter Victoria som i hemlighet försöker störta honom och hennes man som i sin tur döljer att han egentligen är hjälten Zorro.

En kväll bestämmer sig guvernörens dotter Victoria och hennes hemliga grupp Bandidas för att råna banken där guvernören har alla sina pengar. I bankvalet hittar de något mer värt än pengar, en karta som guvernören till vilket pris som helst vill få tillbaka.

Spexet kretsar inte kring den kände hjälten Zorro, även om det är vad titeln antyder. Det är många olika roller som delar på strålkastarljuset och även om relationerna mellan dem är tydliga, blir historien ibland lite splittrad. Det tar ett tag innan kärnan i historien framträder och det är ganska många sidospår innan historien når i hamn. Ibland glömmer man nästan bort vart vi var på väg. På vägen dit är det dock många väl utförda sångnummer, med roliga och finurliga texter.

Skådespelarna sjunger väldigt fint och det bästa numret är en version på Lonely Islands låt ”Motherlover”. Kulisserna och rekvisitan är simpel men tydlig och fungerar väldigt bra på den lilla scenen på Hallands nation.

Spexet är relativt politiskt och när indianerna skämtar om invandrarna som nyss tagit över Amerika är det som roligast. Feminism och invandrarfrågor vävs in smidigt och får spexet att kännas aktuellt och medvetet.

Vill du fly bort från bakisångest och tentaplugg tycker jag definitivt att du borde låta ”Zorro” skingra dina tankar för några timmar.

Bästa sångnumret: Covern på ”Motherlover” av Lonely Island
Bästa sångröst: Signora Maria
Bästa inlevelse: Fernando
Bästa kostym: Guvernörens alla ombyten

Text: Jessica Gustafsson
Foto: Saga Sandin

  • Vad: Hallandsspexet ”Zorro”
  • Var: Hallands nation
  • När: Måndag 17 november kl 19.00
    Tisdag 18 november kl 19.00
    Onsdag 19 november kl 19.00
    Torsdag 20 november kl 19.00
  • Pris: 100 kronor för medlemmar i Studentlund och de under 18, 120 kronor för övriga. Biljetter via www.hallandsspexet.se