”Det känns riktigt läskigt”

- in Nyheter
@Tindra Englund

Hotet på Jodel har rört upp känslor. Flera personer som missade universitets varning under söndagsnatten, skyndade sig hem när väl fick beskedet.

Under natten har polisen och universitetet arbetat hårt med att avråda folk att dyka upp vid universitetets lokaler under måndagen. Men trots det har flera missat larmet som i går gick ut över Lund. Rädsla blandas med skratt och förvirring hos studenter och universitetsanställda som befinner sig på universitetsområdet.

Marthe Möller. Foto: Tindra Englund
Marthe Möller. Foto: Tindra Englund

– Det känns riktigt läskigt att polisen bedömer det hela som så allvarligt, säger Marthe Möller praktikant på institutionen för kommunikation och media.

Likt flera andra möttes hon under måndagsmorgonen av en skrämmande lapp på dörren till sin institution.

– Eftersom polisen verkar ta hotet på allvar känns det bäst att försöka komma hem så fort som möjligt, säger hon.

Flera tv-team i tomt Lundagård
I Lundagård står tre tv-team och fryser i kapp, en höstvind får löven att virvla förbi. Men denna gråa oktobermorgon är det ovanligt tyst. Vid Sol möts jag av tomma cykelställ och en förvirrad bibliotekarie på väg hem. Här möter jag också elektroteknikstudenten Thomas Rodenberg, även han på hemväg.

– Jag blev faktiskt förvånad när jag kom hit och såg att allt var stängt. Jag läste om hotet igår men tog det då inte alls på allvar, oftast gör man ju inte det, säger han.

Eftersom han bor i Malmö tycker han att det känns extra tråkigt att ha åkt till Lund i onödan.

– Jag hade tydligen fått ett sms som jag missat vilket känns typiskt eftersom jag annars hade kunnat sova lite längre. Tydligen var jag dessutom den enda som var dum nog för att gå hit, säger Thomas Rodenberg.

Aitzkoa López de Lapuente. Foto: Tindra Englund
Aitzkoa López de Lapuente. Foto: Tindra Englund

”Blev väldigt chockad”
Vid BMC:s busshållplats väntar forskaren Aitzkoa López De Lapuente ensam på bussen.

– Jag blev väldigt chockerad när jag kom hit eftersom jag inte visste något alls om detta. Men jag blev nog mer förvånad än rädd. Nu är jag på väg hem och därifrån tänkte jag sedan försöka få reda på mer och kontakta mina kollegor, säger hon.

Men det är inte alla som beklagar den uteblivna skoldagen. Kersti Nilsson kommer rusande med andan i halsen och blir förvånad men ganska glatt överraskad av lappen på dörren.

– Jag skulle ha undervisat ett gäng studenter nu och i vanliga fall hade jag sett det som något extremt dåligt med en utebliven föreläsning. Men just idag har jag feber och känner mig egentligen ganska sjuk, så nu ska det mest bli skönt att få gå hem i stället, säger hon.

Missade första dagen på jobbet
Cancerforskaren Maroulitsa Pertesi kom med flyget från Grekland igår kväll och hade inte hunnit kolla mejlen innan hon begav sig av till jobbet i morse.

– I dag skulle ha varit min första dag på jobbet, så jag var redan ganska nervös. När jag kom hit och campus var nästan tomt fick jag genast en känsla av att något inte stod rätt till. Detta blev ju en ganska dålig start, säger hon och skrattar.

Studenten Martin Lundqvist sitter i vanliga fall hemma och jobbar på sin uppsats i molekylärbiologi men just idag skulle han in till universitetet för att träffa sin handledare.

– Jag såg att undervisningen skulle vara inställd på nätet men tänkte bara svänga förbi och skriva ut mina papper innan mötet, men allt verkar vara stängt, berättar han.

Nu tror han att han får försöka boka in ett möte en annan dag.

– Det är lite störigt, men jag antar att försiktighetsprincipen får råda för jag tycker inte att det känns så allvarlig säger Martin Lundqvist.

”Bra att de har valt att stänga”
När man fortsätter Tunavägen uppåt blir det allt ödsligare. Runt sjön Sjön syns inte en kotte. Men utanför matematikhuset kommer Love Nilsson och Lea Verbach gåendes. Även om de inte

Love Nilsson och Lea Versbach. Foto: Tindra Englund
Love Nilsson och Lea Versbach. Foto: Tindra Englund

är värst rädda tycker de att det är bra att Universitetet valt att ta det säkra före det osäkra.

– Jag tycker faktiskt att det är bra att de har valt att stänga.  Det är bättre det än att de tar chansen och att det leder till en tragedi, säger Love Nilsson.

Förutom alla universitetsbyggnader håller även Gerdahallen stängt och på Stadsbibliotekets hemsida uppmanas studenter och universitetsanställd personal att hålla sig hemma. Fortsätt att följa utvecklingen här på lundagard.se