Lund nära seger i Teknik-SM

- in Nyheter
@Casper Danielsson

Sveriges vassaste studentingenjörer inom teknik gjorde under helgen upp i Teknik-SM. En trio från LTH nådde nästan hela vägen fram – men fick se sig slagna med liten marginal.

Programmering, uppskattningar och lösning av verkliga fall. Under helgen gick svenska mästerskapen i framtida teknik av stapeln i Stockholm. Lunds universitet var representerade ända in i finalen – men nådde inte riktigt hela vägen fram.

LTH-trio
Laget bestod av LTH-studenterna Hampus Hellström, Johan Lundgren och Martin Wikström Morin. Trion tog sig vidare via kvalomgångar med ett hundratal lag och stod till sist i finalen med lag från Kungliga tekniska högskolan och Luleå tekniska universitet.

Men på slutet handlade det dock om två lag: LTH och KTH. Lagen låg jämt ända in på sista frågan, men KTH drog det längsta strået och slutade på 700 poäng – blott 31 poäng före LTH.

– Bara en fråga kunde handla om 30 poäng – så det är surt att inte vinna när man är så nära. Man gör ju lite misstag här och där och det är tråkigt att sluta tvåa, säger Hampus Hellström, lagledare för laget från LTH.

Flera olika moment
Tävlingen var uppbyggd i flera ingenjörsmässiga moment. De olika momenten ställde höga krav på mångsidighet och handlade om allt från att optimera tvättproceduren på ett sjukhus till att bygga en avancerad kulbana. Dessutom skulle det gå snabbt – vilket Hampus Hellström inte riktigt var beredd på.

– Det var första gången vi var med och man insåg snabbt att det var ett jävla tempo som gällde. Det var fullt ös hela tiden, säger han.

För segrande laget från KTH väntar nu en resa till Tanzania, där laget ska optimera just en sjukhustvätt. LTH-trion går inte heller lottlös – alla tre i laget får ett presentkort om 5000 kronor.

Men däremot blir det ingen chans till revansch nästa år. Alla tre i laget går sista året på teknisk fysik och för Hampus Hellström väntar förhoppningsvis ett jobb inom reglerteknik och styrsystem.

– Det hade varit skitkul att vinna, och vi får inte en chans till. Men KTH var erfarna och duktiga, säger Hampus Hellström.