Det stora träningstestet

- in Kultur & Nöje, Studentliv
@Lundagård

Sugen på att testa något annat än det gamla vanliga löpspåret, eller har du bara svårt att komma igång? Häng med Lundagårds testpanel på fem olika träningsformer i Lund, för dig som tränar mycket, mellan eller nästan inte alls.

Träningspanelen från vänster: Miranda, Kasper och David. Foto: Lukas J. Herbers
Träningspanelen från vänster: Miranda, Kasper och David. Foto: Lukas J. Herbers.

Kasper Trolltoft
Ålder: 20 år
Pluggar: Industriell ekonomi
Tränar just nu: Mycket. Jag älskar alla typer av fysisk aktivitet och har sportat och tränat i hela mitt liv. När jag var yngre tränade jag simning, men för några år sedan fick jag upp ögonen för styrketräning, det tränar jag mest nu. Jag gillar att träna hårt och försöker alltid tänja mina gränser.

Miranda Gatti
Ålder: 20 år
Pluggar: Utvecklingsstudier
Tränar just nu: En del. Tränar sedan en tid tillbaka kickboxning ett par gånger i veckan. Tidigare har jag tränat otaligt antal pass på olika anläggningar, tagit dansklasser och tävlat som medeldistanslöpare. Min träningsfilosofi skiftar från ”all in” till ”det är väl bra att röra på sig”. Tack friidrotten för grundkonditionen!

David Nordkvist
Ålder: 30 år
Pluggar: Historia
Tränar just nu: Ingenting. I min rosenkindade ungdom tränade jag taekwondo, fäktning och squash samtidigt under flera år. Började senare med styrketräning och löpning när jag var runt 20 år. La all form av fysisk aktivitet på hyllan vid 23 års ålder och har sedan dess låtit kroppen ligga i träda.

Kettlebells

Foto: Lukas J. Herbers.
Foto: Lukas J. Herbers.

Kettlebell är ett ryskt klot i gjutjärn. Ursprungligen tränades ryska militärer med klot som vägde 16, 24 och 32 kilo. Nu finns de i alla möjliga former och färger. Det svingas, lyfts och pressas. På ett gruppass på Gerdahallen är detta klot i fokus och träningen är en blandning mellan uthållighet och styrka.

Kasper (5/5)
Jag gillar att övningarna är fartfyllda med hopp och svingar där man använder hela kroppen. Kul blandning av uthållighet och styrka. Det går också att göra passet mycket intensivt genom att välja en tung vikt vilket jag uppskattar mycket!

Miranda (5/5)
Definitivt den jobbigaste av träningsformerna vi testat, men jag gillar det. Att jag sjöng ”Survivor” i huvudet under andra halvan av passet säger det mesta. Ett riktigt bra styrketräningspass där du verkligen får möjlighet att stärka alla muskelgrupper. Det kändes väldigt funktionellt samtidigt som det var intensivt och på slutet hade jag svårt att genomföra övningarna.

David (4/5)
En riktig utmaning för en otränad person som jag. Det lät livsfarligt till en början, men till slut gick det bättre och efteråt kände jag ett segerrus. Det svåra var när man snabbt gick in i mjölksyreväggen och började se dubbelt, då gällde det att inte tappa klotet på tårna.

Annan styrketräning
Klättring
Gym- och cirkelträning 
Tyngdlyftning
Gymnastik

LÄS MER: Träningsexperten: Stående aktiviteter är generellt bra träning

Spinning

Foto: Christina Zhou.
Foto: Christina Zhou.

En trappa upp på 24/7 i Lund ligger spinningsalen, där cyklarna står i rader riktade mot en liten scen där instruktören sitter. När alla har ställt in cyklarna enligt egna mått sätter passet igång och discokulan i taket börjar snurra. Svetten lackar i den mörka salen och technomusiken dränker cyklisternas allt tyngre andetag. Sittande position varvas med stående i olika intervaller tills passet avslutas med en välbehövlig stretch.

Kasper (5/5)
Här handlar det verkligen om att pressa sig själv, vilket den energiska musiken och den peppande instruktören bidrar till. Jag gillar verkligen den otroliga intensiteten och som träningsform är det väldigt effektivt. Det är toppen att man efter bara en halvtimme kan gå iväg med skakiga ben och ett rusande hjärta.

Miranda (2,5/5)
För vissa passar den här formen av träning jättebra, men jag tröttnar rätt snabbt. Det är bra med ett pass som går att utföra utan att behöva tänka så mycket. Det är intensivt och bra för konditionen, men samtidigt saknar jag variation. Här känns det som att man behöver komplettera med andra former av träning.

David (3/5)
Väldigt bra träning men ack så utmanande om man inte är van. Lite ensidigt. Skönt att träna i grupp och med en hurtig ledare går det inte att undvika total utmattning. En obehaglig nackdel är att man får ont i skrevet om man som jag inte tränar spinning mer än en gång per decennium.

Annan konditionsträning
Löpning
Simning
Cykling
Promenera

Foto: Christina Zhou.
Foto: Christina Zhou.

Fotboll

Konstgräset är fuktigt en mild kväll vid Lerbäcksskolans fotbollsplan. FC Helsingkronas damlag har träning och det är lager på lager som gäller. Vi tränar på olika tekniker och spelar match. Vissa på träningen har spelat fotboll nästan hela sitt liv och andra är näst intill nybörjare. Lagandan är på topp även om tävlingslustan ibland kan ge en känsla av blodigt allvar.

Kasper (4/5)
Jag uppskattar verkligen blandningen av teknikträning och match. Speciellt kul är det att det krävs samarbete, eftersom jag själv mest ägnar mig åt träning där man presterar individuellt. Det här var den roligaste träningsformen, men det hade passat mig bättre om intensiteten hade varit lite högre.

Miranda (3/5)
Min första fotbollsträning i livet. Med noll bollkontroll lyckades jag ta mig igenom träningen som var både utmanande och rolig. Fotboll kommer jag förmodligen aldrig bli bra på, men sämre tisdagskväll kan man ha.

David (3/5)
Att det kunde vara så kul att springa efter en boll utomhus mitt i vintern. Blodet pumpade och vinnarinstinkten kickades igång. Sporten kräver mycket teknik och uthållighet vilket tar tid att jobba upp, men är man beredd på det passar träningen bra.

Andra lagsporter
Innebandy
Handboll
Basket
Volleyboll

Vinyasa yoga

Foto: Christina Zhou.
Foto: Christina Zhou.

Känsla och andning är viktigt inom yogan, där man andas i takt med ett flöde av rörelser. Passet på Raja yoga är ganska fysiskt ansträngande eftersom man flera gånger måste häva sig ner långsamt i en armhävning (i solhälsningen) och senare stå med armarna rakt ut och böjda ben i ställningen krigaren. Det finns flera inriktningar inom yoga, så det finns mycket att välja mellan. Vissa yogaformer är mer fysiskt ansträngande medan andra är mer inriktade mot stretch och meditation.

Kasper (4/5)
För mig var det första gången jag testade yoga och det var verkligen avslappnande, men också krävande. Att få andningen rätt samtidigt som man gör rörelser som är ganska annorlunda mot andra träningsformer är inte helt lätt. Jag gillade blandningen av det fysiska och mentala.

Miranda (4/5)
Jag svettades, trots att man kanske inte tror det eftersom träningen är i ett lugnt tempo. Kände mig både stark och lugn. Bäst var på slutet när man fick slappna av under en filt. Då somnade jag nästan!

David (5/5)
En krävande men behaglig träning. Alla muskler i kroppen sträcktes ut och efteråt var man väldigt avslappnad. Väldigt opretentiöst och det är helt upp till individen att bestämma nivån av ansträngning. Bra balans mellan kropp och själ.

Andra dynamiska träningsformer
Dans
Pilates
Qi-Gong
Meditation

Foto: Christina Zhou.
Foto: Christina Zhou.

Capoeira

I Folkets hus källare tränar gruppen Abadá Capoeira några kvällar i veckan. Sporten, som härstammar från Brasilien, är mer en blandning av kultur, dans och akrobatik än en renodlad kamport. Till musik från stränginstrumentet berimbau står vi och klappar och sjunger. Efter en uppvisning får gruppen själva testa på sparkar och baspositioner. Allt i en känsla av vänskaplig gemenskap.

Kasper (3/5)
Capoeiran är så mycket mer än bara träning. Är man på jakt efter både träning och ett socialt sammanhang är det perfekt. Personligen tycker jag mer om när fokus ligger på prestation snarare än le

Miranda (3/5)
Capoeira är något jag alltid velat testa, men aldrig tagit mig för. Eftersom att jag är motsatsen till akrobatisk är det snarare det runt omkring, det sociala, kulturen och musiken, som fångar mitt intresse. Som träning är det inte min kopp med te, men jag lämnade med ett leende på läpparna.

David (4/5)
Otroligt kul! Bra gemenskap utan machostämning. Annorlunda blandning av lek, dans, kampsport och akrobatik. Känslan är att alla kan utöva capoeria och göra det på ett sätt som känns bra. Det går inte att vara anonym, som i spinningflocken, utan här krävs att man visar upp sig och deltar framför gruppen.

Andra kampsporter
Karate
Kickboxning
Jujutsu
Taekwondo

Text: Tove Nordén & Miranda Gatti.