PT: Stående aktiviteter är generellt bra träning

- in Nyheter
@Tove Nordén

Hallå där…

Foto: Privat.
Foto: Privat.

Johanna Frost, personlig tränare som både tävlar i tyngdlyftning och pluggar till sjukgymnast.

[ads1]

Vad ska man träna som student?
– Det viktiga är att man tränar någonting, sen vad man tränar är inte lika viktigt. Det är bra att hitta något som är så pass roligt att man hellre vill göra det än att sitta och titta på en serie hemma. Man ska hitta någonting som är roligt och inte bara träna för resultatens skull, för resultaten kommer när det är roligt.

Många studenter sitter ner mycket och pluggar, vad kan vara bra träna då?
– Att sitta stilla länge är i princip det värsta man kan göra. När jag praktiserade träffade jag ibland studenter som efter pluggperioder fått ont i både axlar och rygg, eftersom de ofta sitter dåligt och under långa perioder.

– Generellt kan man säga att stående aktiviteter är bra träning, där man belastar hela kroppen och rör sig som en förflyttning. Det är viktigt för att till exempel få blodcirkulation i ryggen. Många studenter cyklar ju mycket, och cykling är absolut bättre än ingenting men det är fortfarande en sittande aktivitet. Samma gäller om man bara sitter i träningsmaskiner på gymmet. Då är det bra att varva med löpning, promenader eller träningsformer där man faktiskt använder hela kroppen.

Vad är dina bästa tips för att komma igång med träningen?
– Att boka in träningstid med kompisar och bestämma en konkret tid och vad ni ska göra. Det hjälper att ha en kompis som man vet står och väntar på en. Sen är det också bra att börja smått. Hellre smått och ofta än att träna en gång och tröttna eller bli avskräckt.

– Ofta tänker de som börjar: ”nu ska jag ut och springa fem kilometer”, men det kan vara lite väl mycket. Börja med mindre mål, kanske att du bestämmer dig för att ta en tjugo minuters promenad innan middag. Sen kan man öka på efter hand.

Vad säger du till de som tycker ”träna kan jag göra sen”?
– Det är ju det typiska: jag ska börja på måndag. Men jag skulle säga att man ska se på fysisk aktivitet som ett av våra grundläggande behov, att det ska bli tillgodosett på samma sätt som sömn och mat. Sen är det såklart svårt att få in träning i sitt liv om man inte tidigare har haft det som rutin. Men då kan det vara bra att börja med den där tjugo minuters-promenaden.

Namn: Johanna Frost
Gör: Personlig tränare, tävlar i tyngdlyftning.
Ålder: 23 år
Pluggar: Fysioterapeut (sjukgymnast) andra året.