Så fixar du drömkostymen

- in Kultur & Nöje, Nyheter
@Tindra Englund
Foto: Tindra Englund
Foto: Tindra Englund

Halloween  närmar sig med stormsteg och fulsittningarna står som spö i backen. Lundagård har träffat några av Lunds experter för ny inspiration och utklädningsglädje.

Det finns många sätt att gå till väga för att få ihop en schyst maskeraddräkt. Du kan sy något själv eller låna av en vän. Men i Lund finns det även goda möjligheter att köpa eller hyra en kostym för en rimlig peng.

Klädkammaren. Foto: Tindra Englund.
Klädkammaren. Foto: Tindra Englund.

Unika gamla kostymer
Längst in i AF-borgens källare kan de invigda finna Klädkammaren. En guldgruva för varje student i behov av en utklädningskostym. Kläder från spex, sykvällar och andra studentupptåg hänger här tätt packade i mångdubbla rader.
– Det funkar så att man kommer hit under våra öppettider och provar tills man hittar något man tycker om, säger Elin Lundgren en av de studenter som för tillfället är med och driver klädkammaren.

 

– Vissa kommer hit med ett färdigt önskemål andra med en vag idé eller ingen aning alls. Men vi tycker att det är kul att idéspåna med folk och hjälper gärna till säger Bella Gleisner.

Kärleksdraken. Foto: Tindra Englund
Kärleksdraken. Foto: Tindra Englund

Bella Gleisners egen favorit är den så kallade ”Kärleksdraken” en spejsad tröja med ett oklart förflutet.

– Vår populäraste utklädnad är annars Napoleonkavajen, men vi har även lagt märke till att ”Great gatsby”- verkar vara ett populärt tema, säger hon.

Madeleine Lie tycker egentligen inte att det finns några regler för vad man ska tänka på när man ska klä ut sig.
– Det viktigaste är att inte vara för rädd men inte heller känna någon press. Det ska vara kul att klä ut sig, säger Madeleine Lie.

Även om Klädkammaren drivs av studenter är alla välkomna att låna dräkter där såväl ung som gammal och studenter som yrkesverksamma.

Prinsessklänningar finns det gott om. Foto: Tindra Englund.
Prinsessklänningar finns det gott om. Foto: Tindra Englund.

 

Klädkammaren firar i år 126år.
Öppettider: Onsdagar 17.15-19.30, Fredagar 15.15-17.30
Kostnad: Som student hyr du en hel kostym i en vecka för 150kr.
Lundagårds tips: Kolla om den alltid lika populära varmkorven finns inne. En tidlös klassiker för dig som vill vara festen.

 

 

 

 

 

Cajsa Åkerlund jobbar i Buttericks butik och hon uppskattar att Halloween nu för tiden innebär en större variation – Man behöver inte längre klä ut sig till något läskigt utan man kan få vara vad man vill. Foto: Tindra Englund
Cajsa Åkerlund jobbar i Buttericks butik och hon uppskattar att Halloween nu för tiden innebär en större variation – Man behöver inte längre klä ut sig till något läskigt utan man kan få vara vad man vill. Foto: Tindra Englund

Nya outfits och mängder av peruker
Buttericks har funnits i Lund i fem år och trots butikens lilla yta har de goda kontakter med studentlivet i Lund. Det är inte ovanligt att butiken erbjuder rabatt inför olika sittningar.
– Det är så underbart med all denna kreativitet som finns inte minst under novishperioden, säger Christel Eklöf som är butikschef i Lund.

Enligt Christel är det svårt att säga vilka kostymer som är mer eller mindre populära då hon upplever att studenterna köper alla möjliga kostymer och tillbehör.
– Men det är klart att artiklar kommer och går. Ett exempel är elvisdräkten som var väldigt populär för kanske tio år sedan. Men nu har vi tagit bort den ur sortimentet.

På Buttericks kan du köpa en hel utklädningskostym men det finns även gott om tillbehör för den som bara vill piffa till en lånad eller hemsnickrad kostym för några tior.

Agneta på besök. Foto: Tindra Englund.
Agneta på besök. Foto: Tindra Englund.

Christel älskar själv att klä ut sig och i samband med Halloween är alla i butiken utklädda dagligen. Hennes bästa utklädningstips är att satsa på att ta på sig något som man själv känner sig bekväm och fin i.
– Det är så olika, vissa vill spöka ut sig och andra känner att de vill ha något som de trots allt även känner sig fina i.

Med deras cirka 2800 produkter så är hon dessutom säker på att det finns något för alla.
– Antingen bestämmer man sig för att gå ”all in” eller så väljer man helt enkelt att satsa på en enklare accessoar, säger Christel Eklöf.

 

Foto: Tindra Englund.
Foto: Tindra Englund.

 


Öppettider: måndag-fredag 11.00-18.00, lördag 11.00-15.00.
Kostnad: 199-700kr för att köpa en kostym.
Lundagårds tips: En orange fångoverall är den perfekta outfiten för dig som vill både sticka ut och smälta in på en LTH-fest.