Cancerforskare får miljonpris

- in Forskning, Nyheter
@Lundagård
Ett av de största medicinska priserna i Skandinavien – går i år till cancerforskarna Jiri Bartek och Jiri Lukas.
Eric K. Fernströms stiftelse delar årligen ut dels lokala priser till forskare vid Sveriges sex medicinska fakulteter, dels ett stort nordiskt pris på en miljon kronor. Det senare delas nu mellan de båda forskarna Jiri Lukas och Jiri Bartek. 
Deras forskning handlar om cellernas svar på DNA-skador. Om en cell med genetiska skador inte tas om hand på rätt sätt och antingen repareras eller förmås att självdö, så är risken stor för cancer och andra sjukdomar.
Vid varje celldelning ska hela cellens DNA, med flera miljarder genetiska ”bokstäver”, kopieras. Här kan det uppstå kopieringsfel som skadar cellerna. Andra orsaker till genetiska skador är yttre faktorer som rökning, ultraviolett ljus och farliga kemikalier, och inre faktorer som de skadliga fria radikaler som uppstår vid vår energiförbränning.
Alla dessa skador måste upptäckas och åtgärdas så snabbt som möjligt, för att inte leda till cancer eller andra sjukdomar. Cellerna har därför inbyggda kontroll-och reparationssystem.
De båda pristagarna har bland annat studerat hur cellerna saktar ner eller stoppar sin livscykel när kontrollsystemet signalerar att en skada uppstått. De har kunnat beskriva ett antal ”genom-skyddare”, proteiner som ser till att celler med farliga skador blir reparerade,och även kunnat avbilda denna reparation med avancerad mikroskopi. De har också hittat markörer för celler som riskerar att få en felaktig celldelning, vilket kan bli en hjälp vid diagnostiken av cancer.

Kopplingen mellan DNA-skador och cancer tar flera former, förklarar Jiri Bartek och Jiri Lukas.
– Vi vet ju att DNA-skador kan leda till cancer. Men DNA-skador kan också ingå i behandlingen av cancer, när man använder sig av läkemedel som ska påverka tumörcellernas arvsmassa. Slutligen kan DNA-skador också uppstå som en biverkning av en cancerbehandling, eftersom läkemedlen alltför ofta skadar även andra celler än tumörcellerna.

– Men DNA-skador är inte bara kopplade till cancer, utan spelar också in vid bland annat olika neurologiska och immunologiska sjukdomar. De kunskaper vi får fram kan kanske därför även tillämpas på sådana sjukdomar.

Jiri Lukas arbetar vid Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research vid Köpenhamns universitet, och Jiri Bartek delar sin tid mellan danska Cancerfonden (Kræftens Bekæmpelse) och KIi Stockholm, där han har en professur vid SciLifeLab.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

“Fri akademi eller genusdoktrin?” – Höstens första studentafton

För första gången någonsin kunde man följa Studentafton