Tonight only: Gritty, quirky och underhållande

- in Kultur & Nöje, Studentliv

Showpop-bandet Sanna Hansson & The Swatchmen, som är aktuella med sin debut-EP Bye Bye Strawberry pie, spelar ikväll på Sydskånska nationen. Igår spelade de på Wermlands nation, för Lundagård berättar de om den sjabbiga cabarén och hur det är att repa över nätet.

“Vi utlovar show!” Sanna Hansson & The Swatchmen öppnar genom att fylla källarrummet på Wermlands Nation med ett sound vilket beskrivs som quirky showpop med cabaretinfluenser. Det är snabbt, uppsluppet och extremt dansant. Under andra låten, Dream Girl, bjuds det upp till spontan pardans.

Repade över nätet
Det var sommaren 2015, när Sanna Hansson, låtskrivare och ledsångare i bandet, studerade på The Institute of Contemporary Music Performance i London, som hon bestämde sig för att starta ett band. Sagt och gjort: Sanna hörde av sig till Phelix Jakobsson (bas). Oskar Nyberg (gitarr) hörde av sig till Sanna och Kristian Lindberg (trummor) hörde av sig via en annons.
– Vi började egentligen repa via nätet. Jag kommer ihåg att jag skickade klipp och noter på låtarna till killarna, så fick de öva hemma, säger Sanna Hansson.

– Det gjorde att vi kunde skapa egna tolkningar av låtarna, säger Phelix Jakobsson.

Utan att ens träffas först, grundades bandet trots att Sanna Hansson fortfarande bodde i London.

– Ja, det var ett väldigt häftigt sätt att skapa ett band. Sen när vi träffades första gången så bara klickade allting, säger hon.

Konsten att bjuda på en show
På Wermlands bjuder bandet, som utlovat, på en riktigt show. Carbaretinfluensen är tydlig, och utifrån viljan att alltid bjuda på en show kan vi spåra bandets stil.
– Vi började gilla den här lite sjabbigare cabarén. Inte riktigt glad, utan lite mer nedtonad, lite mer gritty, säger Kristian Lindberg.

Och det är utifrån detta lite sjabbiga, quirky soundet som låtarna sedan byggs på. Hos Sanna Hansson finns det tydliga influenser från artisten Miss Li. Samtidigt, när jag betraktar bandet på scen, är det tydligt att slutproduktionen är varje persons spelset. Trots att de alla kommer från väldigt olika musikbakgrund lyckas de sammanstråla i ett unikt sound.

Debut-EP ute nu
Bandet har precis släppt sin debut-EP Bye Bye Strawberry Pie, producerat av Sannas bror och bandmedlem, Hampus Hansson. Förhoppningarna är att EP:n ska innebära större möjligheter, vilket bandet menar att det också har gjort. Igår spelade de på Wermlands, ikväll spelar de på Sydskånska Nationen.
– Det känns som att detta huvudsakligen är målgruppen för oss. Det är tredje gången vi spelar på Wermlands och andra gången vi spelar på Sydskånska, men vi hade gärna spelat på fler nationer, säger Sanna.

Med sin unika pop- och musikalstil vill bandet ta med sig publiken, och underhålla den med mycket energi.
– Och det känns som att nationer kan vara lite mer öppna för det, säger Hampus.
– Folk dansar, säger Sanna och ler.

Mycket dans
För visst dansar de. Den skrala publikskaran på Wermlands fylls succesivt på, drar sig sakta men säkert närmare scenen och utnyttjar golvet till fullo i ett och annat swingsteg. Framme på den lilla scenen bjuder Sanna Hansson & The Swatchmen på underhållande mimik, spexiga upptåg och trängsel framme vid scenkanten. Bandets iver att verkligen bjuda på show fyller oss, och lite svettig, lite berusad, går jag nöjd hem.

_____________________________________________________________________________________________________

Vad: Sanna Hansson & The Swatchmen

Var: Novischpub på Sydskånska nationen

När: Ikväll torsdag klockan 19.

Glöm ej: ID (18+), Student-ID eller betalintyg