Utgång i Malmö

- in Kultur & Nöje

Har du tröttnat på nationer, spex och att halka runt på blöt kullersten utanför Ariman? Spana in den här guiden till Malmös klubbliv och testa en utgång i Sveriges tredje största stad. Denna guide tar dig från de klassiska Möllanhaken till svartklubbarna på den smått legendariska Norra Grängesbergsgatan.

Moriskan

Det är i princip omöjligt att prata om Malmös klubbliv utan att nämna den massiva orientaliska byggnaden i mitten av Folkets Park. På vardagar anordnar Moriskan allt från jazz- och soulkvällar med liveband till föreläsningar och stand up. Under helgerna sadlar de om till en fullfjädrad nattklubb med flera dansgolv och barer, ofta med ett specifik musikaliskt tema med tillhörande klädkod.

Adress: Norra Parkgatan 2
Åldersgräns:
18-20 beror på evenemang
Inträde: 100 -120 kronor ofta gratis innan specifik klockslag
Stänger: 03:00
Evenemangstips: Indieklubben No Time For Us
Nästa tillfälle: 24/3

Grand

Några stenkast från busshållplatsen på Bergsgatan där många gula bussar från Lund stannar ligger den pittoreska etagevåningsklubben Grand. På dagtid kan du gå  dit och äta en lyxig måltid och på fredag och lördagskvällar kan du släppa lös dina höfter till musikstilar som disco, funk och nittiotalsklassiker. Allt detta i en lokal med två dansgolv i en exklusiv och praktfull miljö med fräscha drinkar, teakmöbler och röda sammetsgardiner. Ibland spelar också live-band på det större dansgolvet.

”Det är lyxigt utan att man känner sig smutsig” som en utblottad student en gång sa till mig.

Adress: Monbijougatan 17
Åldergräns: 18-20 beror på evenemang
Inträde: cirka 100 kronor ofta gratis innan specifik klockslag
Stänger: 03:00
Evenemangstips: Alla kvällar som utlovar disco eller live-jazz

Babel

För den som kräver en nattklubb med en mer musikspecificerad inriktning kan Babel vara ett bra förslag för dig. I alla fall för dig som gillar hiphop, R´n B och Dancehall. Deras fredagsklubb bjuder ofta på en salig blandning av just dessa musikgenres. Babel bokar både kända och okända artister och DJ:s och har som vision att ”boka konserter och klubbkvällar med hög kvalitet och med stor bredd”. Babel anordnar också många konsertkvällar med olika typer av band och artister, ofta till förmånliga priser.

Adress: Spångatan 38
Åldergräns: Oftast 18 år
Inträde: cirka 80 – 120 kronor (erbjuder ofta studentrabatt)
Stänger: 03:00
Evenemangstips: Babels Fredagsklubb
Nästa tillfälle: Varje fredag

Inkonst

Malmös kanske bästa klubb för den som söker en utekväll fylld av experimentell musik. Inkonst bokar både stora och små akter och om du är intresserad av elektronisk musik och är kräsen är detta klubben för dig. Hit bokas DJ:s som har en betydande roll i den elektroniska musikscenen både lokalt och internationellt.

Adress: Bergsgatan 29
Åldergräns: Oftast 20 år
Inträde: Cirka 100 kronor ofta gratis innan specifikt klockslag
Stänger: 03:00, ibland 04:00
Evenemangstips: Kiloton! Dj:sen Per Hammar och Kajsa Lindströms egna, återkommande klubb.
Nästa tillfälle: 16/3

Svartklubbar

Det kanske mest spännande valet för en utekväll i Malmö är det stora utbudet av svartklubbar som florerar runt om i staden. Men hur hittar man dem?

Alla känner någon som känner någon som känner en festmedveten malmöit. Det är så man hittar dem. Alternativet är att snoka runt på Facebook, testa olika sökningar, leta efter tips i kommentarsfält etcetera.

Norra Grängesbergsgatan har sedan slutet av nittiotalet gjort sig känd som den ikoniska gatan för Malmös svartklubbar och raves. I dag anordnas här mängdvis av svartklubbar med olika typer av teman och musikinriktningar. Allt från indie-punkklubb, autentiska raves, queerklubbar till events med tema avslappning och spa med experimentell ljudkonst. Det finns något för alla i Malmös svartklubbsliv.

Åldergräns: Oftast 20+
Inträde: cirka 100 kronor
Stänger: Mellan 03:00-07:00
Evenemangstips: Leta på Facebook, fråga någon som kan tänka sig veta
Nästa tillfälle: Varje helg

Vad är en svartklubb?

En svartklubb är en hemmasnickrad klubb som arrangeras av privatpersoner eller föreningar. Ofta vill de skapa en alternativ fest med annan musik, senare öppettider och billigare alkohol än de vanliga klubbarna.

En svartklubb arrangeras lite på samma sätt som ett bröllop eller en större hemmafest, där arrangörer bjuder in personer till att komma på festen och om den inbjudne vill komma kryssar hen i en gästlista med namn och personnummer. Gästlistan gör då att svartklubben ses som ett privat arrangemang ur ett juridiskt perspektiv.  Eftersom evenemangen på svartklubbar är inofficiella finns inte samma krav gällande ordning och säkerhet som på de vanligt klubbarna, vilket kan vara värt att ha i åtanke.