110 år gammalt spex vaknar till liv efter fem års vila

- in Nyheter

Vart femte år spexas det till lite extra för Lundaspexarna, nämligen då det anrika spexet Uarda visas. Traditionsenligt spelas huvudrollen Uarda, samt alla andra roller, av en man. Ett spex fyllt med sång, dans och levande mumier. Och så lite intriger, förstås.

Fotnot: Denna recension bygger på spexets två första akter av tre. Texten har efter publicering uppdaterats på grund av detta.

Det är en kylig torsdagskväll när Lundaspexarnas genrep inför sitt, kanske mest älskade och kända spex, Uarda, äger rum. Den stora salen i AF-borgen är nästan fylld med människor när genrepet drar igång med musik från orkestern. I en och en halv timme spolas tiden tillbaka till det forntida Egypten, där prinsessan Uarda behöver bevisa att det lilla Mosebarnet i vassen inte är hennes och där kärleken spirar både till höger och vänster.

Foto: Jonas Jacobson

Efter en snabb första akt inser jag misstaget av att inte ha köpt ett programblad. Genom applåderna som följer varje musiknummer hörs inte replikerna. Trots detta bjöd spexet på skämt och skratt. För vem kan motstå skämt om CSNs oåtkomlighet eller om att vara novisch? Vi har ju trots allt alla varit en själva. Så trots att spexet har över hundra år på nacken, finns det tydliga referenser till dagens samhälle. För vem hade trott, för 110 år sedan, att sfinxen skulle bli uppringd via den egyptiska röstigenkänningen Siri? Inte många, misstänker jag.

Efter att Uarda och Farao, mycket tack vare överliggaren Abdul-Hamid och studenten Amen Hotep lyckats bevisa Uardas oskuld, intar de glada mumierna scenen. Vem visste att mumier var så duktiga på att sjunga och dansa? Efter påtryck från publiken sjunger en mumie om en låt ett flertal gånger.

Foto: Jonas Jacobson

Även om skådespelarna var duktiga, musiken och sångrösterna fantastiska och scenen verkligen förde oss tillbaka till forntida Egypten, saknade jag fler skämt. Bland alla applåder och den vackra musiken, fanns det utrymme för mer skämt som inte nyttjades.

Jag förstår varför Uardaspexet av somliga har beskrivits som “den vackraste blomman i den lundensiska spexfloran”. Se spexet själv, och avgör om uttrycket stämmer. Men glöm inte att köpa programbladet, för att bättre hänga med i de hastiga svängarna.

Recensenten ger spexet fyra och ett halvt av fem pyramider

Bästa karaktär: Översteprästen Kil

Bästa dansnummer: Mumiernas dans

Bästa kuplett: “Py py duetten”

Föreställningar

  • 28/4 kl. 19.00 (PREMIÄR!) – Slutsålt
  • 29/4 kl. 19.00 – Slutsålt!
  • 30/4 kl. 17.00 och 20.00 – 
  • 1/5 kl. 16.00 och 19.00 – 

Foto: Jonas Jacobson