Facebooksida utger sig för att tillhöra LDK

- in Nyheter

Måndagen den 4 maj publicerades två poster på Facebook, från en sida som utger sig för att vara Lunds doktorandkårs (LDK) Facebooksida. Brian Thorsbro, ordförande för LDK, säger att personen som postat inläggen använder LDK’s rykte för att sprida en personlig agenda.

Runt kl. 10 publicerades det första inlägget som innehöll bilder från en mejlkonversation med menyraden “Protestbrev angående “Kickstart to Academic Life”. Protestbrevet är riktat till anställda vid universitetet och anklagar en föreläsare för att ha uppmanat doktorander att vända sig till högerextrema nyhetskanaler så som Fria Tider och Nyheter Idag, för att nå ut med sin forskning. 

En timme senare publicerades ännu en post, med bilder på en rektorskandidat med den inledande frågan “Why did [namn på rektorskandidat, reds.anm.] stay silent when students protested against right-wing extremist media being promoted in his class?”.
– Som alla rockband har LDK en wannabe-sida. Vi har vår egen, nya, Facebook-sida och sen har vi en annan Facebook-sida som utger sig för att vara LDK, säger Brian Thorsbro, som för nuvarande är ordförande för LDK. 

Brian Thorsbro har starka misstankar om vem som driver Facebooksidan som utger sig för att tillhöra LDK:
– Personen som driver fejk-sidan är en före detta ordförande för LDK, och det verkar som att personen har en konflikt med sin institution och fakultet – men det har ingenting med LDK att göra, säger han. 

Brian Thorsbro vill inte kommentera innehållet i inläggen, mer än att det inte har någonting med LDK att göra.
– Personen använder vårt rykte för att marknadsföra sin personliga agenda. Det som har postats i dag har ingenting med LDK att göra. 

Sidan har totalt 562 gilla-markeringar och följs av ytterligare 597 Facebookanvändare. Den har tidigare varit LDK’s officiella Facebooksida, men sedan Brian Thorsbro tillträdde sin post som ordförande för LDK, den 1 juli 2019, har han inte fått tillträde till Facebook-sidan. Istället har LDK startat en ny Facebooksida.
– Det har varit såhär sedan förra sommaren, och vi har rapporterat detta till Facebook, men eftersom de inte har någon personlig användarservice har den inte stängts ner, säger han. 

Har ni varit i kontakt med den före detta ordföranden?
– Vi har bett personen att ta ned den här Facebooksidan och att sluta publicera flera gånger, men får inget svar.

Brian Thorsbro tycker att det är beklagligt att Facebook inte har en bättre användarsupport.
– Vi måste förmodligen gå till polisen innan Facebook lyssnar på oss, och det är ett väldigt stort steg, säger han.

Lundagård har försökt kontakta den som driver Facebooksidan som har postat de två inläggen i dag, utan vidare utveckling än att meddelandet är “läst” kl. 14.59. Lundagård har även via telefon försökt nå personen som nuvarande ordförande för LDK misstänker ligger bakom Facebook-sidan, utan framgång. 

Texten kan komma att uppdateras. 

Fotnot: Intervjun med Brian Thorsbro utfördes på engelska och har vid transkriberingen översatts till svenska. 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

“Fri akademi eller genusdoktrin?” – Höstens första studentafton

För första gången någonsin kunde man följa Studentafton