Var fanns blommorna under kvinnodagen?

- in Aktuell

I Georgien fylls gatorna med blommor under internationella kvinnodagen. Khatia Chikhladze saknar gesten i Sverige, men lyfter vikten av att blommorna inte blir en tom gest – utan en symbol för den fortsatta jämställdhetskampen.

Den 8 mars firas den Internationella kvinnodagen med syfte att uppmärksamma hur långt kvinnor har kommit i sin kamp för jämställdhet och för att öka medvetenheten om att det finns mycket kvar att göra. De vanligaste ämnena som lyfts fram vid protesterna omfattar mäns våld mot kvinnor och löneskillnaden mellan könen.

Protesterna hålls världen över. Mitt hemland Georgien och mitt andra hemland Sverige är inga undantag. Trots att protesterna behövs mer i Georgien än i Sverige – med tanke på hur mycket mer det finns kvar att göra där i samband med kvinnors rättigheter – finns det något i Georgien som jag verkligen saknar i Sverige.

Jag minns hur gatorna plötsligt fylldes med färgglada blommor och lyckliga ansikten den 8 mars: barn som vuxna, unga som gamla rusade fram för att göra den älskade frun, mamman, dottern, eller väninnan glad. Killarna i min klass brukade bestämma vem som skulle ge blommor till vilken klasskamrat på förhand, för att se till att varje tjej i klassen fick blommor den dagen.

Att se så många glada kvinnoansikten denna dag var smittande. Det var en dag då alla såg till att varje kvinna kände sig glad, oavsett om det var med hjälp av blommor eller andra medel. Väninnor samlades och dansade, sjöng, skrattade och hade roligt. Den 8 mars brukade vara en slags flykt från de vardagliga ansvaren för georgiska kvinnor. Det var en dag för att tänka på sig själv, vilket kan kännas som en lyx när man samtidigt axlat rollen som den moderna kvinnan vi har kämpat för: en framgångsrik arbetande kvinna som samtidigt lyckas med att vara en bra mamma och en engagerad medborgare.

Kvinnor skäms bort även i Sverige den 8 mars, men jag ser inga gåtor fyllda med blommor i samma utsträckning som i Georgien.

Traditionen av att ge blommor har däremot börjat kritiseras av många i Georgien då de tycker att det är en symbol för ett ytligt uttryck för uppskattning av kvinnor. Det är inte långt ifrån sanningen: det finns fortfarande kvinnor som slås av sina män och inte vågar stå upp mot dem, det finns fortfarande kvinnor som våldtas och är rädda för att berätta för sina föräldrar, då det är en skam. Därför betonar demonstranterna att alla dagar borde vara kvinnodagar, inte enbart en särskild dag. Därför dyker fler och fler protester upp för att kämpa för bättre livsvillkor för kvinnor i Georgien.

Blommor borde inte vara ett ytligt utan ett autentiskt uttryck för uppskattning av kvinnor. Det är fint att se så många glada kvinnor med blommor i händerna – en tradition som Sverige kunde ta i bruk lite mer – men det är ännu finare att se kvinnor uppleva en jämställd vardag, fri från våld och diskriminering.

Foto: Lasha Shalamberidze.