LU använde bild utan tillstånd – stäms av tysk advokatbyrå

- in Aktuell, Nyheter

En porträttbild av en ny doktorand kan komma att bli en dyr affär för universitetet. Bilden användes utan tillstånd, och en stämningsansökan har nu inkommit till konstnärliga fakulteten.

Det var den 22 mars som Konstnärliga fakulteten vid Lunds universitet (LU) tog emot en stämningsanökan från den tyska juristbyrån Rechtsanswaltskanzlei Fuß & Jankord PartG. I mejlet från juristbyrån anklagas LU för upphovsrättsbrott.

Konstnärliga fakulteten hade i juni 2020 på sin hemsida publicerat ett inlägg om två nya doktorander. I inlägget ingick även porträttbilder, och det är en av dessa bilder som LU nu anklagas för att ha använt utan tillstånd.

Enligt stämningsansökan ägs bilden av en New York-baserad fotobank, som inte blivit tillfrågad eller kompenserad när LU publicerat bilden. I en intern mejlväxling som Lundagård tagit del av framkommer det att det var doktoranden själv som skickat över bilden till LU:s kommunikatörer, utan att nämna något kring att upphovsrätten ägdes av någon annan.

”Vi borde ha dubbelkollat detta, och tar på oss ansvaret att så inte gjordes”, skriver Moa Lindell, kanslichef på konstnärliga fakulteten, i ett mejl till Lundagård. Moa Lindell skriver vidare att konstnärliga fakulteten nu ”ser över våra rutiner för publicering av bilder” för att undvika liknande händelser i framtiden.

Juristbyrån kräver nu att LU tar ner bilderna, samt kompenserar fotobanken ekonomiskt. Kompensationen rör sig om drygt 1 400 euro, motsvarande ca 14 800 kronor. Om dessa krav inte möts väntar en juridisk process. LU har i dagsläget tagit bort bilderna från sin hemsida, men i övrigt lämnat över ärendet till Justitiekanslern och inväntar bedömning därifrån.