Karriärmässa på LTH: ”En värld utanför studentbubblan”

- in Aktuell, Studentliv

Den årliga karriärmässan Arkad anordnades tidigare i veckan på LTH. Nästan tvåhundra olika företag har under tisdagen 15 november och onsdagen 16 november samlats på campus för att nätverka med studenter. Lundagård har varit på plats för att ta tempen.

– Man känner sig uppskattad som student! Det är annars lätt hänt att man sitter och känner ”kommer arbetsgivare vilja ha mig?”, säger Olle Jonasson, som studerar elektroteknik med inriktning på energi och miljö.

Olle Jonasson och studiekamraten Jonathan Claesson är på Arkad för att skapa kontakt med företag som kan passa deras inriktning.

Kompisarna Olle Jonasson och
Jonathan Claesson minglar på mässan.
Foto: Arvid Grange

– Hitta lite examensarbeten, sommarjobb och internships, säger Jonathan Claesson

Det är tredje gången de besöker mässan, som äger rum årligen. De menar att mässan gör skillnad och är en välbehövlig plattform för att träffa framtida arbetsgivare.

– Jag fick mitt förra ex-jobb från Arkad, säger Olle Jonasson.

Carl Boklund, kårordförande vid teknologkåren, menar att Arkad finns till för att hjälpa kårens medlemmar in i arbetslivet. Fokus ligger enligt honom på att få en så stor bredd som möjligt. Allt ifrån Polisen till Koenigsegg är på plats, poängterar han.

Enligt Carl Boklund betalar företagen för en plats på mässan, men hur mycket och om alla betalar samma vill han inte gå in på.

– Vi har en prislista med olika saker som företagen kan välja mellan, vilket skapar olika prisnivåer för dem. Det är en diskussion vi för med varje enskilt företag, säger Carl Boklund.

I Kårhuset trängs hundratals ryggsäckar mellan montrar, uppvisningsbilar och godisskålar. Företag som IKEA, Saab ch E-on är här, för att nämna ett fåtal. Studenterna strömmar in och ut ur portarna, på jakt efter allt och inget.

Ebba Linde tycker det finns
många spännande utställare.
Foto: Arvid Grange.

För Ebba Linde, som studerar produktutveckling, är det inte första gången på mässan.

– Men det är första gången jag tar den seriöst. Det är inte så nödvändigt att komma hit förrän man börjar specialisera sig, säger hon.

Ebba Linde sysslar med utveckling av produkter i en hållbar inriktning och letar efter företag som går i samma linje, som kan vara intresserade av henne som arbetskraft. Hon nämner företag som Saab och IKEA, men det är också kul att få se mindre företag som man inte riktigt tänker på, menar hon.

– Det är kul att se att det finns en värld utanför studentbubblan.