“Om IHO ger oss vad vi vill ha så drar vi tillbaka anmälan”

Domarna i Hyresnämnden gick i studenternas favör. Nu väntar ersättningskrav på hundratusentals kronor, kanske miljoner.
– Om IHO ger oss vad vi vill ha så drar vi tillbaka våra anmälningar, säger Nicolas Schüngel, som samordnar många av yrkandena.


– Vi är nöjda med domslutet. Samtidigt var det här vad jag förväntade mig, säger Nicolas Schüngel, som assisterar cirka 240 utbytesstudenter som alla har krävt eller tänker kräva ersättning för sina ockerhyror.

Domarna blir vägledande

Nicolas Shüngel berättar att även om han inte blev överraskad så var han inte beredd på att nämnden skulle erkänna studenternas krav nästan fullt ut.

– De beräknade hyran på samma sätt som vi gjort vilket glädjer mig. Det här är en bra grund för våra fall.

Han uppger att det högsta yrkandet just nu ligger på 10 455 kronor men att snittet ligger på runt sex- sjutusen, bland de ärenden han hjälpt till med.

Sammanlagt har ett femtiotal anmälningar nu upprättats hos Hyresnämnden i Malmö.

– Jag har aldrig varit med om något liknande under min tid på Hyresnämnden. Ibland trillar det in några enstaka anmälningar men inte i det här omfånget, säger nämndens ordförande Christer Lindau.

– Det man kan säga är att de avlagda domarna kommer att vara vägledande, fortsätter Christer Lindau som i tidigare intervjuer uppgett att de sex anmälningar som kom in i ett tidigt skede ”kan förvänta sig samma behandling”.

Nicolas Schüngel har än så länge inte hört något från universitet eller IHO men säger att han kommer att rekommendera studenterna att söka en förlikning med universitetet. På så sätt kan man undvika att behöva gå genom Hyresnämnden.

– Om IHO ger oss vad vi vill ha så drar vi tillbaka våra anmälningar, säger Nicolas Shüngel.

Universitetet DO-anmält

Nicolas vill i första hand få tillgång till de fria sommarmånader som hans svenska korridorskamrater åtnjuter. Han hävdar också att den ekonomiska ersättningen är sekundär och att den långsiktiga vinsten är viktigare.

– Om det blir så att policyn för hyressättningen ändras för kommande studenter gör det mig, väldigt, väldigt glad.

Universitetet och IHO är även anmält till Ombudsmannen mot etnisk diskriminering, DO. IHO har till den 1 maj på sig att svara på elva frågor angående hyresverksamheten. Därefter bestämmer DO om man ska gå vidare, då väntar muntliga överläggningar och ett eventuellt åtal i domstol samt krav på skadestånd.

Text: Axel Jönsson
Foto: Sebastian Bencsik