Kurator i tredje generationen

- in Porträttet
@Lundagård

Han är familjemedlem nummer sex som varit kurator på Malmö nation och har anklagats för att ha skickat hotbrev till Smålands. Vid nyår lämnar Max Emilson kuratorsposten på Malmö nation.

När Max Emilson tar emot på Malmö nation är det full fart på lunchserveringen. Kön ringlar sig lång till kassan. Personalen arbetar för högtryck med att förse studenterna med en god lunch till ett vettigt pris.

– Ursäkta, men finns det mer sås till salladen, frågar en av lunchgästerna.

Och jodå, det fanns det.

– Det är den biten som är så speciell med att vara kurator. Även om jag till exempel inte skulle ha en aning om hur man kokar ett ägg måste jag ändå vara insatt i hur en lunchrestaurang fungerar, säger Max Emilson.

Klyschan att en person har ett nationsmedlemskap i blodet används ibland lite lättvindigt. Men i Max Emilsons fall är det inte bara en klyscha. Det är absolut sanning. Hans farfars bror, hans pappa och hans tre äldre bröder har alla varit kuratorer på Malmö nation. Men trots detta har inte Max Emilson känt någon större press på att också han ska föra vidare den kuratorsformade stafettpinnen i ytterligare en generation.

– Det har aldrig varit ett tryck på det sättet. Sen är det ju klart att man har fått vissa insikter i vad kuratorsjobbet innebär. Det har trots allt varit ett ganska flitigt samtalsämne vid familjens matbord, säger Max Emilson.

Hur blir det i framtiden? Kommer också nästa generation Emilson att inta kuratorstronen på Malmö nation?

– Ja, vem vet? Två av mina bröder har precis fått små knoddar så helt omöjligt är det ju inte, säger Max Emilson.

Att vara kurator för en nation är som att vara vd för ett mindre företag. En vd ska vara tillgänglig 24 timmar om dygnet 365 dagar om året och till viss del gäller det samma för en kurator. Malmö nation har en jourtelefon som medlemmarna i kuratelet turas om att vara ansvarig för. Hit ska nationens medlemmar kunna ringa vid katastrofer. Alltså om det börjar brinna i nationens byggnader eller om korridorköket drabbas av en akut vattenläcka. Men många studenter ringer till denna heta linje med helt andra ärenden. Ibland med betydligt mindre akuta händelser på hjärtat. Och ofta på konstiga tider.

– Någon som var allt annat än nykter ringde mig mitt i natten och frågade efter telefonnumret till Challes pizzeria, säger Max Emilson och skrattar.

Är det något som han inte kommer att sakna från sin tid som kurator är det just arbetet som nummerupplysare. Men däremot har många människor passerat förbi under året som gått. Människor som Max Emilson definitivt kommer att sakna.

– Det är faktiskt helt otroligt vilken vilja det finns bland nationens medlemmar att ställa upp och jobba. Ta luncherna som exempel. Massor med studenter jobbar helt gratis för att folk ska kunna käka till ett överkomligt pris, när de istället skulle kunna ha ett betalt arbete på en riktig restaurang. Människor som dessa blir det väldigt tråkigt att lämna bakom sig, säger han.

under de fyra och ett halvt år som Max Emilson har varit med i Malmö nation har han haft flera poster inom nationen. Bland annat som novischförman och sångförman. Under dessa år har Malmö nation förändrats, organisationen har blivit allt mer professionell och allt mindre studentikos. På gott och ont, tycker Max Emilson.

– Det är klart att det var skitkul när till exempel puben stängde när sista gästen gick hem. Men samtidigt hade vi ett svinn på 20 procent på den tiden. Visst saknar jag en del av den gamla ordningen men samtidigt vi måste leva i verkligheten, säger han.

Den del som Max Emilson saknar mest är den gamla goda tidens sexor. Dessa har blivit smått legendariska. Alkoholen flödade i samma takt som de mest studentikosa idéerna blev verklighet. Allt från att spela en hel golfrunda i Botaniska trädgården till att måla om ett korridorkök på efterfesten. I just ommålningen var Max Emilson aktiv deltagare.

– Vi fick tag i dunkar med färg som vi sen bara kastade ut på väggarna i köket. Jag hade en enorm ångest dagen efter. Fast vi löste det hela genom att städa upp ordentligt och att köpa nya prylar på IKEA. Men jag var inte kurator på den tiden, betonar Max Emilson.

Den senaste tiden har det stormat i relationerna mellan Smålands och Malmö nation. Smålands medlemmar får inte komma in på Malmö nations nattklubb om de inte köper ett särskilt gästleg. Orsaken är att Smålands inte är med i Kuratorskollegiet, KK. Då gäller inte Malmö nations tillstånd för alkoholservering för Smålands medlemmar. Max Emilsson har drivit frågan om att Smålands ska bli en del av Kuratorskollegiet. Men Malmö nation har också anklagats för att försöka tvinga in Smålands i Kuratorskollegiet, inte minst genom ett mejl som Kuratorkollegiets ordförande skickade till Smålands. Detta upplevde flera smålandsmedlemmar som ett hotbrev.

– Det är väldigt tråkigt att det har blivit så men det rörde sig absolut inte om något hotbrev. Hela den idén är befängd. Kuratorskollegiet är en samarbetsorganisation och det är synd att Smålands inte är med där. De skulle verkligen ha jättemycket att tillföra, men Malmö nation kan inte tvinga Smålands till något, lika lite som vi kan tvinga till exempel Hallands till något, säger Max Emilson.

När nu max emilson lämnar kuratorposten plockar han med sig en samling klart lysande, goda minnen. Och särskilt klart lyser arbetet med nationens vårbal.

– Man har stressat som en tok med arbetet innan balen och sen blir kvällen helt perfekt. Då mår man verkligen bra, säger han och ler.

Precis innan vår intervju har Max Emilson suttit och filat på en text med goda råd till sin efterträdare. Vad har han för tips till den blivande kuratorn?

– Det är bara att vara precis som jag, haha. Nej, men bland det viktigaste är att man faktiskt vågar lita på de människor man har runt omkring sig. Man måste delegera, annars funkar det inte. En annan grej är att man inte ska snacka skit om någon inom nationen. Det kommer alltid fram förr eller senare, säger han.

text: Martin Strandberg
foto: Stefan Henningsson