Smålands portas från alla nationer

- in Nyheter
@Axel Jönsson

De nationer som ansökt om att få lägga till Smålands på sina serveringstillstånd har fått avslag från tillståndsenheten efter att polisen satt stopp.
– Vi tänker ringa polisen och fråga hur de resonerar, säger Sofia Lord, natinsombud på Smålands.


I veckan ändrade tillståndsenheten vid Lunds kommun sin positiva förhandsprognos till ett blankt nej. Man kommer inte att lägga till Smålands nation på övriga nationers serveringstillstånd. I och med det blir nationens cirka 1 500 medlemmar portade från Lunds övriga nationer. Anledningen är att polisen avrått tillståndsenheten från att lägga till nationen.

– Vi gjorde en felaktig bedömning. Serveringstillståndet gäller för att servera ett slutet sällskap vilket tidigare definierats som medlemmarna i KK, Kuratorskollegiet. Polisen menar att om vi lägger till Smålands nation, som inte är ansluta, närmar man sig mer och mer allmänheten, säger tillståndsenhetens chef Annika Landfors.

Gästkort fortfarande lösningen

Hon menar att myndigheten inte skall medverka till att utöka begreppet ”slutet sällskap”.

– I det här fallet är sällskapet redan väldigt, väldigt stort. Huvudregeln är att man i en ideell organisation får servera medlemmarna. Men i Lund får ju alla nationer servera alla. Dessutom har antalet studenter bara ökat, fortsätter Annika Landfors.

Beskedet innebär att Smålands medlemmar inte får komma in på övriga nationer. Nu får nationen antingen ansluta sig till KK eller så får medlemmarna köpa stödmedlemskap, alternativt gästkort för att få tillträde till andra nationer.

Inget beslut om KK-medlemskap

På Smålands nation uppger nationsombud Sofia Lord att man inte hunnit ta ställning till de nya uppgifterna:

— Jag måste säga att det känns lite konstigt. Jag tror inte att det är riktat mot Smålands, man får ju hoppas att de skulle ha behandlat alla nationer likadant.

— Vi tänker ringa till polisen och fråga om hur de resonerar, fortsätter hon.

Sofia Lord erkänner att beslutet säkert kan påverka de pågående diskussionerna kring ett eventuellt KK-medlemskap men ser det som två helt olika frågor. Under måndagens nationsmöte motionerades det om en eventuell anslutning till KK. Diskussionerna blev många och långa vilket gjorde mötet fick ajourneras innan något beslut tagits.

— Det är en känslig och kontroversiell fråga. Framförallt med tanke på hotsituationen där många medlemmar känner att vi inte skall tvingas in i KK, säger Sofia Lord.

Nytt möte på gång

Om man röstar för en anslutning blir det med förbehåll.

— Vi kommer inte att acceptera vissa odemokratiska principer. Till exempel den motion om stadgändringar i KK som just nu föreslås. Att man på ett enda möte kan förändra hela organisationen är befängt, säger Sofia Lord.

Frågan om Smålands nations vara eller icke vara i Kuratorskollegiet avgörs nästkommande torsdag.

Text: Axel Jönsson
Foto: Anna Sandberg och Alfred Gunnarsson (OBS: Bilden är ett montage)