Förutom Jonas Gardell

- in Nyheter
@Lundagård

I skuggan av Gardellstormen har två minst lika radikala hedersdoktorer utnämnts: en feministisk aktivist och en 73-åring som fortfarande brinner.

Chandra Talpade Mohanty och David Harvey är samhällsvetenskapliga fakultetens nya hedersdoktorer 2008, utsedda med total uppslutning från fakultetsstyrelsen.

En genusforskare och en samhällsteoretiker, båda med social jämlikhet som ledord.

David Harvey är antropologiprofessorn vid City University of New York som kritiserar nyliberalism och inspirerar till aktivism för en rättvisare och grönare värld.

Hans analyser av den ekonomiska politikens påverkan på rummet berör flera samhällsvetenskaper och ger viktiga insikter kring bland annat gettobildning och hur sådan kan förebyggas.

– Han är världens mest citerade geograf och närmast en fadersfigur bland internationella geografer, socialantropologer och sociologer. Hans insatser inspirerar både miljökampen och sociala rörelser, kommenterar Sune Sunesson, dekanus vid samhällsvetenskapliga fakulteten.

Chandra Talpade Mohanty är professorn i genusforskning vid Syracuse University med fokus på frågor kring rasism och globalisering ur genusperspektiv. Hon ses som en av den transnationella feminismens starkast lysande kämpar – i två decennier har hon arbetat med att förändra västerländska kvinnors syn på medsystrar i tredje världen.

– Chandra ifrågasätter etnocentrismen i feminismen och västvärldens syn på andra kulturers kvinnor som passiva offer. Hon intar dessutom tydlig politisk, antikapitalistisk ställning och kritiserar den individualiserade feminismens fokus på till exempel enskilda kvinnors framgång i näringslivet, säger Diana Mulinari, fil dr i sociologi och forskare vid Centrum för Genusvetenskap.

fotnot: Jonas Gardell utsågs nyligen till hedersdoktor vid teologiska fakulteten i Lund vilket har orsakat debatt i media.

text: Matilda Gustavsson