UB vill övervaka mer

- in Nyheter, Studentliv

Stöldvågen fortsätter på Universitetsbiblioteket, UB.  Nu vill biblioteket sätta upp kameror för att avskräcka och övervaka, men studenter uppmanas också att sluta lämna värdesaker framme.

– Det stjäls överallt här, det finns inget säkert ställe, säger Kai Ericsson, administrativ chef på UB.

Sedan i våras har Universitetsbiblioteket varit utsatt för ovanligt mycket stölder. Att UB är särskilt drabbat förklarar Kai Ericsson bland annat med att huset är stort.

– Man tror att det bara är massa snälla studenter och forskare här. Personalen kan omöjligt övervaka alla skrymslen och vrår, menar han.

Sedan sex veckor tillbaka har uniformerade vakter bevakat lokalerna på helgerna, då de flesta stölder sker.

– Det har blivit lite lugnare nu, med utökad bemanning, säger Kai Ericsson.

Vill ha utökad övervakning

Trots att stölderna minskat något sedan bevakning satts in har UB nu ansökt om utökat tillstånd för övervakningskameror hos Länsstyrelsen.

Biblioteket har sedan tidigare rätt att ha kameror i sin utställningshall och specialläsesal. Exakt var de nya kamerorna kan komma att sättas upp vill inte Kai Ericsson uppge.

– Men det kan vara bra att kunna se vilka som går in och ut, säger han.

Kai Ericsson vill heller inte avslöja hur lång tid det kan ta innan kamerorna kan installeras, men att sätta upp dem är det sista steget i den ombyggnad av utställningshallen som pågår just nu.

Vad är syftet med att sätta upp kamerorna?

– Att övervaka. Ibland kommer vittnen med dåliga signalement, har man då en film kan man komma ganska långt, säger Kai Ericsson, men tillägger att sådant utredningsarbete är en sak för polisen.

Inga gripna

Dessutom menar han att informationsskyltarna om kameror har en avskräckande effekt i sig. Eftersom det kan krävas bara några millimeters öppning för att gömma en kamera så kan man inte säkert veta var de sitter.

– Det är som i James Bond på 70-talet. Det är verklighet nu, menar han.

Känner folk sig tryggare med övervakningskameror?

– Det hoppas jag inte. Det enda som hjälper är att folk skärper sig och inte är så naiva att de lämnar sina saker, svarar Kai Ericsson.

Han menar att en stöld går på 15-20 sekunder och att intrycket är att tjuven bevakar, och klipper direkt när någon går iväg en kort stund.

Hittills har ingen gripits för stölderna.