Färre studieplatser på UB nästa år – men fler framöver

- in Aktuell, Nyheter, Studentliv

Under 2024 kommer Universitetsbiblioteket att renoveras, vilket innebär att flera studieplatser försvinner.
– Det är tråkigt och vi förstår att det blir tufft, men på sikt kommer det att bli mycket bättre, säger Christel Holmberg, kommunikatör vid Avdelningen för Publik verksamhet.

Från och med februari nästa år ska Universitetsbiblioteket renoveras för att göra plats för fler studieplatser. Förhoppningen är att det ska bli en ”funktionell och vacker” studiemiljö, med bättre belysning, behagligare ljudmiljö och fler tillgängliga laddningsuttag.

Renoveringen planeras pågå till 2025. Under tiden kommer grupprummen på Universitetsbiblioteket, samt Tegnér- och Bengtssonsalarna att vara stängda. Antalet tillgängliga studieplatser kommer alltså att vara kraftigt begränsade under nästa år.

– Universitetsbiblioteket kommer inte att kompensera för de studieplatser som försvinner under renoveringen. Det är tråkigt och vi förstår att det blir tufft, vi vet ju om att vi är poppis, men på sikt kommer det att bli mycket bättre, säger Christel Holmberg.

Pol-kand-studenten Ellen Von Geijer tror att bristen på studieplatser kan leda till stress.

– I början av terminen när vi hade tentaperiod så var det lite platser. Och ju färre platser det finns, desto mer stressad blir man när man redan är stressad över tentan. Men jag hoppas att det blir bättre efter renoveringen, säger hon.

Under renoveringen kommer den ordinarie entrén inte att vara i bruk. I stället kommer Östra trapphuset att användas som entré. 

Stationen för uthämtning av LU-kort kommer inte att vara tillgänglig, utan kommer att flyttas någon annanstans under renoveringstiden. Var är ännu inte klart, berättar Christel Holmberg.

För de som forskar kommer mikrofilmsrummen och specialläsesalen i källaren, samt forskarsalarna på våning ett, fortfarande att hållas öppna. Caféet kommer dock att vara stängt.