Han för Sveriges talan på Twitter

- in Nyheter
@Casper Danielsson

Hallå där… Mats Andersson, programmerare på Universitetsbiblioteket i Lund, som den här veckan för Sveriges talan på Twitter genom kontot @sweden.

Det finns programmerare på Universitetsbiblioteket, alltså?
– Ja, vi har några stycken.

Så, varför blev du veckans @sweden?
– Jag vet faktiskt inte, haha. Men generellt är det så att man blir nominerad till platsen och någon tyckte väl att jag passade, säger Mats Andersson och fortsätter:
– Jag twittrar sällan om mitt programmerningsjobb annars, men nu när jag har chansen inför 85 000 följare, får jag ta chansen och göra lite reklam för min arbetsplats.

Vad har en programmerare på UB att twittra om?
– Ja.. vad har man att säga. Jag försöker berätta lite om våra konstigheter på UB. Bland annat har jag skrivit om pliktleveranslagen. UB är ett av de bibliotek som ska ta emot allt tryckt material i Sverige – och det är ju kul att få vara med om.Vi får in så spridda saker: Ikeakatalogen, all skönlitteratur och alla pizzamenyer. Vi har även första numret av Kalle Anka – men jag säger dock inte var det finns.

Du håller också på med stand-up. Kommer du att twittra om det också?
– Jag försöker göra det. Jag försökte ha en roligare apporach under måndagen, och att prata om mitt jobb under tisdagen. Men sedan får vi se vad som händer i världen eller Lund – det kanske dyker upp något roligt på jobbet som man kan ta upp.

Finns det några riktlinjer att förhålla sig till?
– Man ska använda sunt förnuft och inte gå till personangrepp – sunt förnuft kommer man långt med.

Är bilden av trista bibliotekarier officiellt död nu?
– Ja, herregud. Vi har skitkul på jobbet. Kommer man till UB och pratar med bibliotekarierna, så upptäcker man rätt snabbt att så inte är fallet det är en ny generation nu.

Har du någon gameplan för de kommande dagarna?
– Jag tar det ganska mycket på uppstuds. Det blev en igelkottsbonanza i början av veckan, och det var ju inte planerat. Men vi får se vad som händer.

Vi slipper i alla fall ett nytt Lars Wilks–debacle?
– Jag missade den grejen, men kan garantera att jag inte kommer att skriva någonting om Lars Wilks. Det är det enda jag kan garantera.


Fakta @sweden: 

Kontot har 87 000 följare och har en ny twittrare varje vecka. Kontot är Sveriges officiella twitterkonto och har funnits sedan 2011 – vilket gör Sverige först i världen med att lämna ut sitt konto till sina medborgare. Kontot administreras av Svenska institutet, SI.