Nazistisk skadegörelse vid UB

- in Nyheter

På fredagsmorgonen upptäcktes att nazistiska organisationen Nordiska motståndrörelsen utfört skadegörelse på universitets byggnader. ”Ni är så korkade att ni tror på förintelselögnen” stod på en upphängd lapp.  

Nedsprayad trappa och ett meddelande som hävdade att universitetsbiblioteket (UB) blivit avspärrat. Det var synen som mötte personalen vid UB när de kom till sin arbetsplats under fredagsmorgonen.

På dörren vid ingången har den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen även  satt upp en lapp som hävdar att biblioteket gjort sig skyldiga till att ha spridit lögner om förintelsen i samband med Förintelsens minnesdag, den 27 januari 2017.

Foto: Privat

Delar av fasaden vid Språk- och litteraturcentrum har också blivit nedsprayad, med hänvisningar till en hemsida och en bild föreställande Adolf Hitler.
– Man kan se att det är en del byggnader som är nedklottrade, företrädesvis i södra universitetsområdet, alltså Paradisområdet. Allt är dokumenterat och nu ligger anmälan hos polisen, säger Per Gustafson,  säkerhetschef vid Lunds universitet.

Vad han vet har det inte funnits någon hotbild mot universitetsbiblioteket inför förintelsens minnesdag.

Hets mot folkgrupp
Enligt säkerhetschefen vid Lunds universitet är brottsrubriceringen i nuläget hets mot folkgrupp.

 

Lundagård har utan framgång sökt polisen.
Artikeln har ändrats i efterhand.