Lundet blev till sand

- in Krönikor
@Kenneth Carlsson

Sista Lundahelgen är här. Men vad gör man när man redan nått toppen? Kenneth Carlsson tar hjälp av Kristina från Duvemåla för att ta avstamp från sitt älskade Lund, förbi deppen och mot sommarglädjen. Den måste finnas, den måste!

Han kom med mig, när jag drog bort den våren,

Som en hund följde han mig tätt i spåren

Granntjejen vet vad det innebär och böjer sig tagen fram längs balkongens räcke.

Kramer, denna nörd som åkt över havet bara för detta, lutar sig tillbaka och tar ett djupt andetag.

ÅH KRISTINA, GUUULDET BLEV TILL SAND!

Just där och då visste jag att det inte bara var Kristina från Duvemåla som nått sitt absoluta crescendo. Där, på Svenska teatern i Helsingfors sent i maj, insåg jag att jag även hade nått vårens höjdpunkt. Efter det skulle allt plana ut och avslutas.

När applåderna hade ekat klart visste jag att Lundavåren var över. Kramer satte sig ensam på finlandsfärjan hem med sin flygrädsla och det falska flamencobandet i restaurangbaren. Jag och granntjejen tog planet. Med mig tog jag glädjen och den givna post-deppen.

Det värsta som finns med att ha riktigt roligt är att det följs upp av en dipp. Det är därför söndagar tenderar till att vara veckans tråkigaste dag. Har man tur vill någon umgås och äta scones med en framför någon gammal inspelad Asterixfilm.

Kanske har jag fått det av min far. Han hatar midsommar. ”Nog fan är det fint, men nu blir det ju bara mörkare och mörkare om dagarna”. Av samma anledning gillar han 22 december bättre än julafton – även om de efter vintersolståndet ljusare dagarna inte märks förrän i mars.

Med tentorna klara och vännerna på hemfärd väntar alltså tre månader av annat. Gamle Rat Pack-underhållaren, tillika fyllot, Dean Martin sa en gång att det bästa sättet att inte få en baksmälla var att ”stay drunk”. Det bästa botemedlet mot en möjlig sommartristess och saknad är alltså att inte överge det roliga.

Åh, du Lundalösa sommar, hur kul kan du bli? Vad är meningen med att läsa vilka böcker man vill utan att behöva referera till dem i en tenta? Att tjäna pengar på det jobb man lägger ner varje dag? Att kunna åka iväg på semestrar utan att man får en restuppgift på grund av missat seminarium?

Tre månader av cykelturer, EM, Skånekortsutflykter, bad, OS, tennis på bakgården och alla gamla vänner. Sol utan att ens behöva se skymten av SOL-centrum.

Häromdagen spelade jag och granntjejen en sista runda basket. Det var säsongsavslutningen för Lund 4 sure. Tecknet på att den där tekoppen inte står redo bara en minut från en själv längre. Inte heller är Kramers pannkaksfrukostar kvar. Men om Don Henleys 80-talsklassiker

kan beskriva Lund i dag, då kan den även – nåja – ge en mindre hint om att vi alla kommer bestå även när sommarens pojkar är borta.

Ses i höst!

Tre tips för sista Lundahelgen:

Fredag: Sista chansen att hänga på de flesta nationernas pubar och uteserveringar. Detsamma gäller deras klubbar. Helsingkrona kör med Full Moon Party, vilket kan bli ett grymt avslut. Men kom i tid. Om de säljer Buckets lämnar jag obesvarat.

Lördag: Partyfestivalen Distortion har pågått på Köpenhamns gator och klubbar sedan i onsdags, men kuliminerar med ett stort Final Party under lördagen. Min vän Rökmaskins-Anton rekommenderar konceptet skarpt, men är fast i Montreal. Han får lyssna Trentemøller, Mike Skinner och de andra på avstånd.

Söndag: Avsluta Lundaterminen med några vänner du inte kommer se igen på hela sommaren. Ta med studentkortet och gå gratis på Skissernas museum. Se en bättre film billigare på biografen Kino. Laga en festmåltid, drick lite gott och säg hejdå för säsongen.