Från Beijing till Moskva via Wermlands

Spexsäsongen fortsätter och till helgen har Lundaspexarna, Krischanstaspääxet och Wermlandsspexet uppsättningar. På den senare kan du se Ture Sventon på den Transsibiriska järnvägen.

Ombord på Orientexpressen inträffar ett mord. Som tur är finns Agatha Christie, Ture Sventon och Åmar Ålsson ombord som kan hjälpa till att lösa mysteriet.

I onsdags var det premiär för Wermlandsspexets uppsättning Ture Sventon på den Transsibiriska järnvägen. Manus började skrivas i januari och ensemblen har repeterat i drygt en månads tid. Totalt utgörs Wermlandsspexet av drygt 20 personer, som har dubbla eller trippla arbetsuppgifter.

– En kul grej med nationsspex är att man får göra flera olika saker i spexet, säger Johan Svensson, huvudproducent, skådespelare och manusförfattare i Wermlandsspexet.

Spexet får konkurrens under helgen då även Krischanstaspääxet och Lundaspexarna har premiär för sina uppsättningar Franz Ferdinand och Columbus, men på Wermlands vet man hur man ska locka spexpublik ändå.

– Vi är troligen Lunds minsta spex, men har roligast av alla. Gillar man spex och vill påverka handlingen genom att få skådespelarna att improvisera ska man absolut komma och se oss, säger Johan Svensson.

Spana in Lundagard.se senare under torsdagen för en recension av Lundaspexarnas Columbus.