Så ska Campus sättas på studentkartan

- in Studentliv
@Lundagård

Näringslivssamverkan, ökat fokus på studentboende och ett fortsatt ekonomiskt stöd till studentföreningar. Så lyder Helsingborgs plan för att bli landets bästa studentstad.

Helsingborgs kommunfullmäktige beslutade den 24 oktober i år för att, med hjälp av en strategi för forskning och högre utbildning, ge studenterna på Campus Helsingborg en förtroendeingivande nystart på relationen mellan skola och stad.

Det framröstade förslaget summeras med fyra punkter. Sammanfattningsvis ämnar de ge samtliga nämnder och bolag i uppdrag att dels applicera forskning, separat från Campus Helsingborg, på det lokala näringslivets behov, dels samverka med akademin och studenter. Målsättningen är att göra Helsingborg till landets mest attraktiva studentstad bland jämförbara orter.

Enligt Peter Arvebro, näringslivsutvecklare för högre utbildning vid Helsingborgs stad, finns det incitament för samarbetet från båda håll. Detta bland annat med anledning av att det sedan två år tillbaka har funnits medel för att stimulera forskningsarbetet i staden från kommunens sida.

– Visionen om att göra Helsingborg till den bästa studentstaden har alltid funnits, men vad detta förslag ger är tydliga direktiv och tydliga mål för var nivån ska ligga och ett direkt styrande med anknytning till ambitionen att driva frågan framåt.

Arvebro menar på att konkreta projekt redan är i planeringsstadiet för dialogen mellan studenter och kommun.

– Vi utformar bland annat ett samarbete kring Helsingborgs studentboenden. Därtill planeras det ett event där studenter bjuds in för att bland annat gå igenom listan på önskemål från studentkårssamarbetet Lus för att se vilka behov som vi kan tillgodose. Andra insatser såsom enkäter till studenterna på Campus är också i görningen.

Ordförande för studentföreningen Agora, Sara Fredriksson, ser positivt på initiativet.

– Helsingborg är mycket ung som studentstad, men besitter mycket potential på grund av det stora stöd från bland annat kommunen, som exemplifieras i detta förslag.

Gällande önskemålslistan från Lus kommer Helsingborgs kommunstyrelses ordförande Peter Danielsson att uppdatera studentföreningarna om arbetet kring listans önskemål under Helsingborgs StudentForum i december, säger Fredriksson.

Text: Linus Kajander

Fakta

[checklist]

Läs mer om utvecklingsarbetet i Helsingborg här:

[/checklist]