Bostäder byggda på 26 dagar

- in Bostad, Studentliv

40 bostadsmoduler, monterade på 26 dagar, med en hyreskostnad på cirka 4 500 kronor styck. Det är universitetets senaste bostadstillskott.

Universitets 40 nya bostäder på Ole Römers väg vid Ekonomicentrum är byggda på ett lite annorlunda sätt. Det handlar om 40 stycken stålkonstruktioner, byggda i Hongkong och därefter fraktade till Lund. Här har de staplats på varandra och försetts med fasad, balkonger, dörrar och fönster med mera. Hopmonteringen i Lund har tagit 26 dagar.

– Det här är en julklapp till studenterna, sa rektor Per Eriksson i ett kort tal vid invigningen.  Därefter klippte han bandet och silverkonfetti sprutade ut.

Det är i första hand internationella studenter och gästföreläsare som ska få bo i lägenheterna. I början kommer området att vara en byggarbetsplats. Fyra likadana hus till, totalt 200 lägenheter, ska byggas de kommande månaderna.

Hyran för de 23 kvadratmeter stora lägenheterna blir drygt 4 500 kr. Sara van Lunteren, avdelningschef på LU Accommodation, menar att det är en okej hyra för de flesta internationella studenter.

– Har de råd att betala en dyr utbildning så har de oftast råd med den hyran också. Sedan får de stipendier som delvis täcker för hyran, säger hon.

Att lägenheterna byggts med ett tillfälligt bygglov har gjort lägenheterna ännu dyrare.

– Hyrorna skulle kanske kunna ha varit 20 procent billigare om man inte var tvungen att skriva av efter tio år istället för 25 år, säger Jan Severa, vd för Prime Living, som äger bostäderna.

Fakta

[checklist]

  • Tävling: Bostadsområdet ”Studentkåren 4” behöver ett nytt namn. Lunds universitet ska utlysa en tävling på sin hemsida för att namnge boendet.
  • Totalt 200 bostäder ska byggas på Ole Römers väg, i närheten av Ekonomicentrum, och stå klara mars/april 2013
  • Universitetet hyr lägenheterna av företaget Prime Living, som i sin tur arrenderar marken av Akademiska Hus
  • ”Ettorna” på 23 kvadratmeter kommer kosta 4 500 kr/månaden

[/checklist]