Feminismens afton

- in Studentliv
@Annika Skogar

Sedan länge utsåld. Väldigt eftertraktad. Men levererade gårdagens Studentafton det som utlovats – “En överlevnadsstrategi för kvinnor”?

 

Det är vårens första ljumna aprilkväll. På uteserveringarna kring Lundagård sitter unga kvinnor med en biljett till Studentafton i fickan. Tjejer som under 2000-talets början var högstadieskolornas jämställdhetsombud, som lyssnade på Marit Bergman och som alltid kämpade i motvind.

Som senare flyttade till Lund, fick teori till sina argument men som ändå kämpade i motvind, fast nu mer subtilt.

I kväll är det deras kväll och när klockan slår sju i en fullsatt Stora Salen är de på plats och stämningen är som våren – pirrig, uppslupen och redo att ätas utan kompromisser. I kväll ska de få lyssna på Sveriges feministiska elit. Och när trion tågar in till tonerna av Beyoncés ”Run the world (Girls)” vill jublet inte tystna.

”Här har vi inte tid med the basic, fattar ni inte få ni fan fråga grannen”.  Kakan Hermansson har tagit plats på scenen jämte Gudrun Schyman och Nour El-Refai. Dom är trötta på att tjata, vill ta det feministiska samtalet till en ny nivå.

Kvällens första punkt blir kvinnohatet och hur det finns i allt, inte bara våldtäkter och misshandel. Prorektor Eva Wiberg får sig exempelvis en känga om sitt uttalande om kvotering . Om kvotering skulle vara förnedrande, vad är det då inte att leva i ett patriarkalt samhälle? Samtalet går i full fart, Hermanssons radikalism kombineras med Schymans rutin och El-Refais ironi. Men även den som var jämställdhetsombud i sjuan kan nog ha svårt att hänga med i svängarna.

Vad säger de där framme, kan killar vara feminister eller inte?

Det blir frågestund. ”Ställ bra frågor för fan”. Första frågan anses okej, svaret blir långt och personligt. Den andra får underkänt, för den kommer från mannen som finns i alla sammanhang.

Han med en lång utläggning och oklar fråga. Olyckligtvis lyckas han också klämma in både evolutionsteori, rasåtskillnad och sexism. Publiken gör kräkljud. Hermansson fräser. Den vilsne mannen bemöts med förlöjligande och förakt. Ikväll finns det inte plats för avvikande åsikter. Ikväll ska vi alla tycka samma.

Efter några minuter av upprördhet är det dock dags att återgå till systerskap, jävlar anamma och konsensus. El-Refai snurrar ivrigt i stolen. Hermansson halvligger bekvämt i sin. Publikens kinder är röda av syrebrist men trots det går det inte att ta miste på den tacksamhet som de rungande applåderna förmedlar när sista frågan är besvarad. I kväll fanns ingen motvind, inget utrymme för de som tvivlar. När autografjägarna fått sitt ler Schyman segervisst: ”Hur det gick? Jag tror mitt parti fick många nya röster ikväll faktiskt”.

Utanför fönstret faller ett stilla aprilregn. Vid cykelställen står unga kvinnor och pratar ivrigt: ”Alltså pepp, jag kände så mycket pepp”. Lite längre bort finns också de andra som applåderade av bara farten: ”Jag fattar inte helt, kände mig som en förrädare, jag gillar ju killar oavsett vad dom säger”.

 

Fakta

[checklist]

Studentafton är ett utskott i Akademiska Föreningen som arrangerat debatter och samtal sedan 1905.

  • Nästa afton är på torsdag den 18 april då de gästas av Prins Manvendra Singh Gohil.

[/checklist]