Äggstockar ska inte vara ett hot

Med tanke på föräldraförsäkringens effekter på jämställdheten skulle vi antagligen inte i dag godkänna reformen. Skippa punschen på 1 maj, din röst behövs på gatan för en tvådelad föräldraförsäkring.

 

Föräldraförsäkringen är ett sorgligt kapitel för de 20 procent studenter som har eller skaffar barn. Snåriga regler där CSN och Försäkringskassan inte själva kan ge klara besked gör det till ett lotteri att bli gravid som student. Många unga får i dag endast minimibeloppet, 4 000 efter skatt vilket framställer studiemedlet i oförtjänt god dager.

Dock kan fler kapitel skrivas om föräldraförsäkringen. Nästa börjar när du tagit examen och dina äggstockar är ett hot som din meritlista måste väga upp. Jag börjar komma upp i åldern där akademiker skaffar barn och det märks på de historier som kvinnliga vänner berättar.

En, med en juristexamen från Lunds universitet, undrade om hon kunde arbeta hemifrån en dag i veckan eftersom hon pendlade långt och fick svaret att det var svårt med tanke på att hon var i fertil ålder. Om chefen trodde att pendlingen avhöll henne från att ha sex på helgerna förtäljer inte historien även om jag önskar att hon hade frågat.

Samma person sökte då ett annat jobb som hon fick, men tackade nej med hänvisning till de detaljerade frågor rörandes hennes samboförhållande som de framtida kollegorna ställde. Kollegor du är beroende av ska helst inte kalla dig svikare om du väljer att bilda familj. I synnerhet då alla är beroende av att det föds barn.

En annan vän blev två veckor innan förlossning uppringd från försäkringskassan eftersom tjänstemannahedern gjorde att handläggaren kände sig tvingad att be om ursäkt för lagen. Min vän har haft en taxerad månadsinkomst på över 25 000 sedan hon tog examen från LTH, men i eget bolag. Då hon bildade ett aktiebolag försvann hennes sjukpenningsgrundade inkomst. Nu är hon beroende av att hennes partner kan försörja henne.

Detta är direkta och påtagliga effekter av föräldraförsäkringen. Arbetsgivare utgår från att kvinnor är riskabla anställningar och föredrar män, alternativt försöker kontrollera kvinnors privatliv. Att bli sin egen arbetsgivare, vilket många tvingas till i dag, medför andra problem.

Ska vi komma runt det måste socialförsäkringslagarna ge insatta handläggare möjlighet att stå för sin bedömning. Men sedan måste föräldraförsäkringen också delas upp helt, det vill säga 240 dagar till var förälder. Det är en fråga som bara vissa verkar våga driva. Vad ni andra sysslar med förstår jag inte. Det är inte frihet att hålla fast vid ett system som ger kvinnor sämre lön, pension och anställningsmöjligheter.

Snart är det Första maj och det behövs studenter på gatorna som hellre driver krav på jämställdhet än dricker punsch.

 

Bonusläsning:  

Tidskriften Tidens första nummer 2013 ägnades åt familjepolitik.  

Pappamånaderna har gett önskad effekt och kvinnor vars män tar ut ledighet har högre lön. Läs IFAU-rapporten här.

För en snabbgenomgång av försäkringsreglerna se till exempel Maria Ehlin Kolks krönika om ämnet.

Varför diskrimineringslagen inte kommer att hjälpa dig kan du läsa en kort notis om här.