Ta sin keps och gå

Utbildningskraven ökar, både från arbetslivet och samhället i stort. Trots detta har regeringen de senaste åren gjort det svårare för människor att komma in på högre studier. Det är hög tid för Jan Björklund att ta sin keps och gå, menar Patrice Soares.

År 2006 fanns 431 högskoleplatser per 1000 personer (19-24 år).i Sverige Idag finns det 377 per 1000 personer. Bara sedan 2011 har 18 000 högskoleplatser försvunnit. Det har med andra ord blivit svårare att komma in på högskolan under de senaste sju åren. Enligt SCB kom färre än hälften av de som sökt till högskolan in på någon utbildning.

Problemet med att det är svårare att komma in på högskolan blir heller inte mindre av att vi – som bland annat tidningen Expressen påpekat – har en utbildningsminister som aldrig ser lyckligare ut än när han säger att: ”Alla ungdomar KAN inte bli akademiker!”. Det lär bli svårt att lösa problemet med för få studieplatser vid landets universitet och högskolor när vi har en utbildningsminister med den inställningen till högre studier.

I stort sett hela västvärlden ökar satsningarna på högre utbildning. Så ej i Sverige. För den svenska regeringen verkar problemet inte vara hur vi kan få fler att skaffa sig en högre utbildning, utan det motsatta. För hur ska man annars tolka det faktum att nästan hälften av landets gymnasieelever (de som går yrkesinriktade program) fråntagits allmän behörighet till högskolan och att regeringen väljer att minska antalet högskoleplatser?

En positiv sak har regeringen dock gjort. Nämligen att backa från sitt egna förslag om att sänka bidragsdelen i studiemedlet med 300 kronor. Det var bra. Även om det känns lite som att det var en omvändelse under galgen. Och frågan är om man kan lita på att regeringen inte kommer att sänka studiebidragsdelen efter en eventuell valseger?

Ännu bättre hade det förstås varit om man inte bara passivt hade låtit studiebidragsdelen ligga kvar på dagens nivå, utan varit lite framåtblickande och vågat höja studiebidraget. Då hade Sverige kommit lite närmare Sveriges Förenade Studentkårers, SFS, gamla krav på ”hälften bidrag, hälften lån”. Ett ganska rimligt krav tycker jag.

Om man vill uppmuntra Sveriges befolkning att utbilda sig så att Sverige i framtiden ska kunna konkurrera med hög kompetens och god utbildningsnivå, och inte låga löner och taskiga arbetsvillkor så borde man nog göra det lättare för människor att komma in på högskolan. Vill man därför att Sverige ska ha fler studieplatser, inte färre, så är det kanske rimligt att lyssna till  Expressens ledarsidas uppmaning om att det är: ”hög tid för Jan Björklund att ta sin keps och gå.”