Slåss för medaljplats

- in Nyheter

Världens första Student-VM i amerikansk fotboll kommer äga rum i Uppsala i början av maj. I den svenska truppen, som består av 55 spelare från 21 olika lärosäten, ingår den före detta lundastudenten Jesper Hermodsson.

Jesper Hermodsson har spelat amerikansk fotboll i över tio år. I maj tävlar han för Sverige i Student-VM i amerikansk fotboll. Foto:
Forne lundastudenten Jesper Hermodsson har spelat amerikansk fotboll i över tio år. I maj tävlar han för Sverige i Student-VM i amerikansk fotboll.
Foto: Press/SAIF

Den förre detta Lundastudenten Jesper Hermodsson tog sin examen i industriell ekonomi vid Lunds universitet förra året.
– Intresset för sporten började med att min storebror tog med mig och lillebrorsan till en träning. Trots att lillebrorsan var en bättre och snabbare spelare fortsatte jag att spela, säger Jesper Hermodsson som spelat amerikansk fotboll sedan 2004.
– Trots att jag inte är student längre är det ändå tillåtet att delta i mästerskapet ett år efter att man avslutat sina studier, säger han.
Förutom att ingå i den svenska truppen vid Student-VM spelar Jesper Hermodsson även i STU Northside Bulls, som spelar i Sveriges högsta serie i amerikansk fotboll.

Blir tufft motstånd
I världsmästerskapet kommer fem nationer att delta. Dessa är Mexiko, Japan, Kina Finland och Sverige.
– Jag ser fram emot att få möta samtliga lag. Mexiko är duktiga. De är riktigt bra. Och Japan är snabba. Men vi ska se till att de får ett tufft motstånd. Kina har ju aldrig spelat internationellt förut så det ska bli spännande att möta dem. Finland och Sverige är ungefär jämlika, säger Jesper Hermodsson.

Nästa turnering i Mexiko
Att USA inte deltar i Student-VM i amerikansk fotboll kan tyckas vara konstigt.
– Då det är det första världsmästerskapet någonsin i amerikansk fotboll är det flera länder som inte hunnit få ihop sina rutiner kring studentidrottslandslagen. Bland de nationerna ingår USA. USA kommer däremot att delta under nästa Student-VM som kommer att hållas i Mexiko, berättar Joanna Bong Lindström, kommunikationsansvarig för Sveriges Akademiska Idrottsförbund.

Mycket fysträning
Att träna amerikansk fotboll kombinerat med jobb och studier har inte varit något problem för Jesper Hermodsson. Inför världsmästerskapet har den mesta träningen skett individuellt.
– Jag har tränat mycket fysträning för att kunna bli starkare och snabbare.
Trots att den mesta träningen har skett individuellt tror Jesper Hermodsson på ett samspelat lag.
– Mina förväntningar är att Sverige kommer ha ett bra lag på plan. Vi kommer bjuda på ett starkt motstånd och vi har stora chanser att ta poäng. Så mina förväntningar är goda. Vi kommer att slåss för medaljplats, säger han.

Fakta

[checklist]

Sverige spelar:

  • 2 maj klockan 18:30 Sverige vs Mexiko
  • 4 maj klockan 17:00 Sverige vs China
  • 8 maj klockan 18:30 Sverige vs Japan
  • 10 maj klockan 16:00 Sverige vs Finland

Läs mer om turneringen här.[/checklist]