Han blev årets Global Swede

Qian Jiang, masterstudent i industridesign på Lunds tekniska högskola, har fått utmärkelsen Global Swede.

Qian Jiang har tidigare även  designat lampor av gamla glasflaskor. Bilden är från Industridesignstudenternas julmarknad i december 2013. Foto: Arkiv/Thobias Bergström
Qian Jiang har tidigare även designat lampor av gamla glasflaskor. Bilden är från Industridesignstudenternas julmarknad i december 2013.
Foto: Arkiv/Thobias Bergström

Global Swede är en utmärkelse som ges av Svenska institutet i samarbete med näringsdepartementet och utrikesdepartementet till en utländsk student som studerat entreprenörskap eller innovation i Sverige. I år fick Qian Jiang, som studerar en master i industridesign på Lunds tekniska högskola, utmärkelsen.
– Det känns väldigt överraskande och spännande. Att få en så fin utmärkelse är speciellt, säger Qian Jiang, som ursprungligen kommer från Kina.

Delad kunskap
Syftet med utmärkelsen är att uppmuntra studenterna till att vara goda ambassadörer för högre utbildning i Sverige. Tillsammans med drygt 20 andra utländska studenter från olika lärosäten i Sverige fick han ta emot utmärkelsen under en ceremoni i Stockholm i förra veckan.
– Det var trevligt att träffa de andra och dela med sig av kunskap och erfarenheter från det man studerat. Nu känner jag att jag vill utveckla ett projekt som är mer relaterat till svensk kultur och Sverige, säger Qian Jing.

Tid för frilansprojekt
Just nu arbetar Qian Jiang som industridesigner för Electrolux genom företaget Semcon. Han ger även uppsatsråd till studenter på universitetet som studerar entreprenörskap. Dessutom har han flera egna frilansprojekt inom möbeldesign på gång. Hösten 2013 designade han glaslampor.
– Det som är så bra i Sverige är att du kan arbeta heltid men ändå ha tid över för dina hobbies, som i mitt fall är att utveckla de här egna projekten, säger Qian Jiang.