TV: Från kristen mentor till liftande strippa

- in I soffan, Porträttet, TV

Sex med en sten och frivilligt hemlös.  I TV-programmet Outsiders fick tittarna förra året träffa Mathias Risberg, som i mångas ögon lever ett extremt alternativt liv. På väg mot Jokkmokks årliga vintermarknad stannade han till vid Lundagårds redaktion för en pratstund.

Med sprudlande energi och ett entourage av änglar kliver Mathias Risberg in på Lundagårds redaktion. Han är van att stå i centrum. Men hans snälla uppsyn, lysande ögon och ödmjuka ton skapar genast en gemytlig atmosfär i vårt ovala redaktionsrum. Änglarna är hans tillfälliga reskamrater, vilka verkar avlösas en efter en. De har precis liftat med en taxichaufför mellan Malmö och Lund och stannade till vid Buttericks för att inhandla en hel påse med änglarelaterade attribut.

Klä dig rätt när du liftar
– Klä dig bra så går det bra. Dress for success när du liftar säger jag bara. Att sticka ut positivt är viktigt för att få folk att plocka upp dig. Var glad och ha med dig ett instrument, även om du inte kan spela. Hoppa gärna också så visar du att du är nykter, säger Mathias Risberg med ett leende som sträcker sig upp till öronsnibbarna.

Trots änglavingarna har Mathias fötterna på jorden. De senaste åtta åren har han liftat runt i Europa och Sverige och lever ut sin dröm om ett alternativt liv med mindre ekologiska och större sociala avtryck. Han har en väldigt positiv syn på människor, trots att han ibland plockas upp av grovt kriminella personer.

– Jag har liftat med både tjuvar och mördare. Men grejen med mördare är ju att de inte mördar hela tiden. 

Han har tidvis försörjt sig inom olika konventionella arbeten såsom hemtjänsten och i matbutiken. Men drömmen om att få arbeta med professionell striptease har hela tiden funnits där.

– Jag har alltid drömt om att få bli strippa, det är mitt drömjobb. Jag cyklade till Tyskland när jag var femton år och gjorde lite stripshower, bara för att det är kul och för att jag älskar att dansa.

Tidigare ungdomsledare i kyrkan
Mathias Risberg var länge aktiv som ungdomsledare inom kyrkan men när han vägrade att överge sin alternativa livsstil fick han lämna sitt uppdrag.

– Många kristna lever ett dubbelliv, en sida som vill synda och en annan som inte vill synda. De jobbar med en dubbel kognitivitet där jag som person inte kunde utvecklas. Så jag lämnade min kristna tro och skapade istället en medmänsklig tro.

Mathias ser flera likheter med studentlivet och sin egna alternativa livsstil.
– Ni dumpstrar gratis mat på ICA, ni festar, blir kära och lever utanför ramarna. Ni utforskar er själva och leker teater och jag tror egentligen att vi är väldigt lika varandra. Jag fokuserar alltid på den gemensamma nämnaren i människor istället för att leta efter skillnader, för det kan man alltid hitta hos folk.

Mathias ska även vara med i nästa säsong av Outsiders, där han återigen dyker upp i TV-rutan.

För de studenter som vill prova på att lifta men inte riktigt vågar tipsar han om att åka kortare sträckor till grannbyn. Eller varför inte hoppa på någons pakethållare och cykla med in till stan?

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

De leder Musikhjälpen 2018

Den 10-16 december direktsänds det årliga insamlingseventet Musikhjälpen.